Бобева: Смолян е регионът на малкия и среден бизнес

Бобева: Смолян е регионът на малкия и среден бизнес | StandartNews.com

Смолян. Вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева определи Смолян за регионаа на малкия и среден бизнес на пресконференция в Смолян след обиколката си из областта. Тя отбеляза, че точно по тази причина иска в Смолян най-скоростно и най-осезаемо да се усетят мерките, които кабинетът предприема в тази област.

По думите й, за да може да се реализира това, са много важни местните власти и информираността. Бобева посочи, че е останала изненадана, че хората, с които се е срещнала при посещението си из областта, не са били наясно с промените, които предстоят в Закона за обществените поръчки, и всичко, което правителството прави и по този случай има нужда от по-широка информационна кампания в тази област. Вицепремиерът по икономическите въпроси наблегна на това, че в област Смолян инфраструктурата е основен проблем, има проблем с мечките, с образователната система, недостига на специалисти, отварянето на граничния пункт при Рудозем, проблеми в областта на туризма.

Даниела Бобева коментира, че Смолян е регион с изключително висок потенциал, както по отношение на туризъм, така и на селско стопанство и промишленост.

„Хубавото на региона е, че той има доста диверсифициран профил и аз съм изключително доволна за това, че успях да се видя с представители на всички тези сектори", каза Бобева. Тя е останала обнадеждена от срещите, защото кабинетът има намерение да подкрепи животновъдството, да работи за насърчаване на износа, включително чрез Банката за развитие. Много са конкретните стъпки, които са набелязани за развитие на туризма с представителите на туристическия бизнес в Смолян, Пампорово и селата в региона. Бобева посочи, че има доста малки наглед, но важни проблеми, които трябва да бъдат решени. Като пример тя посочи проблемите в къщите за гости.

„Туристическият продукт в този регион се отличава с това, че предлага доста богат асортимент на такава услуга. За съжаление има някои ограничения, които регулациите в храните въвеждат, тоест не би могъл един домакин да сготви храни със собствените си продукти и трябва да ги купува от хранителни вериги. Това са практически проблеми, които спират и пречат на малкия бизнес в туризма и това са проблеми, които ще решим много бързо", каза Бобева. Тя посочи, че ще подкрепи промяна в наредбата за по-лек режим, за да могат собствениците на къщите за гости да ползват и собствена продукция за приготвяне на храна в къщите за гости.

По повод другите сектори – текстил, автомобилната промишленост – също има доста наболели проблеми, но както с финансирането, така и по оперативни програми, Бобева заяви, че са на верен път и ако успеят чрез Банката за развитие да подкрепят малките фирми, които имат проекти в оперативни програми – това ще даде шанс на много фирми в региона. Вицепремиерът каза още, че пред нея е бил поставен въпросът за административната тежест и тя е имала възможността да разкаже какво прави правителството в тази област, което я обнадеждава, че и тук са на верен път.

"Пампорово е най-привлекателният курорт за българи през зимния туристически сезон", коментира още Бобева. Тя обаче не спести, че има нужда от много работа в курорта и затова е говорила с представители на хотелиерите, ресторантьорите и фирмите в Пампорово и Чепеларе. По думите й - Пампорово като курортно селище няма да оцелее без активна кампания за привличане на туристи.

Според вицепремиерa, най-реалистично е ски-курортите в региона да привлекат туристи от Турция и правителството ще помогне на местния бизнес да привлече туристи. Бобева допълни, че се планира инициатива за привличане на туристи за ски курортите в Истанбул, като тя ще е полезна за Пампорово и другите ски курорти в страна и по този начин ще се привлекат туристи от съседни държави за ски туризъм. Идеята е това да се осъществи чрез директни посещения – целеви подход.

„Делегация, водена от вицепремиера, ще донесе много повече в Турция", каза по време на брифинга и зам.-министърът по туризма Бранимир Ботев. Той посочи, че за една година има 60 % ръст на турските туристи в зимните курорти в България. Има доста сериозен ръст и в летните курорти.

„Оказва се че сме таргетът за по-модерно мислещата част от младите хора в Истанбул, които може би търсят възможността да се чувстват по-либерални за ограничителните условия в Турция", допълни Ботев.

От друга страна вицепремиер Бобева отбеляза, че за да се прави туризъм – трябва да се търсят пазари за ски курортите, разположени в южната част на България, и за това Гърция и Турция са потенциалните пазари.

„Там на място ще агитираме туристите да ги посетят, като посещението в двете страни ще бъде през октомври", каза Бобева.

Тя заяви, че има голям интерес за туризъм в България и от Китай. Китайският турист обаче е различен от немския. Китайците търсят коренно различни неща от руския турист,даде за пример Даниела Бобева.

„Богатството на България като туристическа дестинация е, че тя предоставя възможност за всички тези култури. Китайците търсят история, интересни места, които няма да видят на друго място, те търсят балнеология – какво по-хубаво място от България, включително и вашия регион. Фирмите трябва да се подготвят за това да правят един уникален туризъм – различен. А ние сме държава, която предлага нещо различно и в това ни е шанса", заключи вицепремиерът Даниела Бобева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай