Банско кал гази, но чака бум на туристи

Банско кал гази, но чака бум на туристи | StandartNews.com

До 5 декември трябва да асфалтират разкопаните улици

Преди старта на сезона ще укрепят и рухналия път към курорта

"Едно зло никога не идва само" - на свой гръб усещат тази поговорка жителите и гостите на курорта Банско. И то в навечерието на новия зимен сезон. Последните дни на октомври донесоха доста тревожни новини за местните хора и туристите. На 15 км след Симитли червен светофар спира колите за курорта. След сигналната уредба едното пътно платно в продължение на над 30 м го няма. Пътят се подпря с близо 700 кубика скални отломки. Наложи се банскалии да стискат палци, за да не пропадне цялото шосе и да бъде съсипан зимният сезон. За капак пък част от курорта изглежда като след бомбардировка. В града се изгражда модерен воден цикъл и 25 улици все още са разкопани. И банскалии, и гости негодуват, че газят в кал. Собственици на хотели и къщи за гости пък се жалват от пропуснати ползи заради забавения ремонт на уличната мрежа. "Всяко зло за добро" - тази поговорка крепи местните в момента. Те вярват, че не само ще има нормален зимен сезон в Банско, но и че дори ще е по-добър от миналогодишния - напук на неволите.

"Полагаме всички усилия да посрещнем подобаващо любителите на белите спортове. Нека се знае, че няма как да се провали сезонът тук. Официалното откриване ще е на 13-и декември. Дали сме срок на изпълнителите на проекта за водния цикъл до 5 декември всички улици да са асфалтирани. Трудно ми е да го вярвам на 100%, след като гледам как се справят. Но и да не успеят те, ние ще приведем улиците в нужното състояние. Няма да има локви и кал", зарича се кметът на община Банско Георги Икономов. Цяло лято и цяла есен в града се работи по изграждане на пречиствателна станция, канализация и водопровод по проект за 89 482 119,26 лв. Парите са осигурени по ОП "Околна среда". Ремонтът обаче се забави, което изправи на нокти не само общинската управа, но и местните хотелиери и кръчмари. "Банско има шанс да бъде световен лидер в планинския туризъм. Но трябва всеки да поеме своята отговорност. Когато гостите на моя хотел видят разкопаните улици, дали догодина пак ще дойдат?", пита англичанинът Джеймс Хюс, който над 10 г. върти бизнес у нас. "Няма да допусна гостите на Банско да изкарат ваканцията си в дискомфорт. Ако трябва

строителите ще работят денонощно

Искам де се действа експедитивно, защото сезонът чука на вратата", тропна по масата градоначалникът и обвини за несвършената работа изпълнителят - "Ново Банско" ДЗЗД, дружеството, което работи по изграждане на водния цикъл. Проведени са десетки разговори и срещи с представители на фирмите, но резултат почти няма. Непрекъснато се правят графици за работа, които не се изпълняват. В същото време общината е направила всички плащания на изпълнителя и от нейна страна няма никакъв пропуск. "Обектът се оказа много по-труден, отколкото очаквахме. Работи се бавно, защото при предвиден 1 кубик изкоп, се налага на практика да копаем 4, тъй като почвата тук е много камениста", оправда се Йордан Каназирев, представител на фирма "Балканстрой". Според него дъждовното лято също е попречило на нормалния ритъм на работа. От друга страна, ремонтните дейности стартирали със 7 месеца по-късно заради обжалване на обществената поръчка. "Надценихме се, извинявам се за причиненото неудобство. До 5 декември всички улици ще бъдат асфалтирани", обеща Каназирев. Общината е осигурила достатъчно проектанти, на място е и надзорната фирма. "Най-тежко е положението с неасфалтирани улици в противоположния на ски зоната край. Но правим мащабен и труден проект, който ще повиши стандарта ни на живот. Не бива и собственици на хотели да се оправдават само с разкопаните улици за малкото туристи и да

прикриват слабия си мениджмънт

Миналата година няколко комплекса имаха голям ръст през зимата, а пак имаше разкопани улици", твърди кметът Икономов.
Навръх Деня на будителите банскалии се събудиха с добра новина. Започна изграждането на нова подпорна стена на свлачището на пътя за Банско. Специална машина бе качена в събота в участъка, където рухна половината шосе за ГКПП - Илинден - Ексохи. "Тя ще направи дупките, в които ще се връзва арматурата и ще се излива бетонът. Пилотното фундиране е метод за укрепване на терена", обясниха експерти от Областно пътно управление-Благоевград. Ще бъде изградено ново подпорно съоръжение с височина над 5 м. Според проектантите от пътноподдържащата фирма "Агромах", укрепването на старата подпорна стена ще излезе много по-скъпо, отколкото направата на нова. Строителството ще продължи около 1 месец. Изграждането на подпорната стена и укрепването на пътя няма да промени досегашната организация на движение.

Колите ще карат само в едната лента

и ще се регулира от светофари и в двете посоки. "Тъкмо за откриването на сезона ще е готов и пътят. Вярвах, че всичко с него ще е наред, имах уверението на шефа на АПИ Лазар Лазаров", сподели Икономов.
През последните десетина години често се поставяше въпросът за изграждане на летище за граждански полети в Пиринския край заради развитието на туризма. Обсъждаше се това да стане между Банско и Разлог или в Гоце Делчев. "Сега за нас не е важно да могат да летят със самолети дотук туристите, а и ние, и те да можем да ходим по асфалтирани улици", твърдят банскалии. Не си и помислят, че този проблем няма да бъде решен. Защото ще е страшен удар по имиджа на Банско. Още повече, че тук, в Пирин планина, ще има стартове за жени от Световната купа по ски алпийски дисциплини от 28 февруари до 1 март 2015 г. А и отсега хотелиерите се радват на засилен интерес. Вече са направени много заявки

турци, които искат да карат ски

под Тодорка, разкриха от местната Туристическа асоциация. Очакванията са за няколко хиляди гости от южната ни съседка. Те предпочитат луксозните комплекси. Освен карането на ски в Банско ще ги глезят с кулинарно шоу, песни, танци и екскурзии до близки природни и културни забележителности. Традиционно вече резервации от Русия, Македония, Сърбия, Гърция и Румъния. Община Банско активно се рекламира на международните борси. Само в рамките на 6 месеца тя ще се представи на 11 изложения - 10 зад граница и едно у нас. Кметството ще се представи в Полша, Великобритания, Германия.

Всички хотели отварят до месец

Строителни работници напълниха повечето хотели в Банско, но не за да почиват, а да се трудят здраво. В момента там кипи усилена работа по поддръжката и освежаването на комплексите. В периода от 15 ноември до 1 декември всички хотели ще отворят врати. Преди лятото близо 50 от тях хлопнаха кепенци за повече от 6 месеца. "Правим този ход в последните години, защото няма достатъчно туристи. Приходите през лятото са нищожни, а разходите за заплати, осигуровки, поддръжка, ток, вода си вървят", признават собствениците. През зимата обаче няма да има комплекс, който да не приема гости. "Вярваме, че ни предстои силен сезон, метеоролозите обещават много сняг, стига само да си оправим улиците", споделят хотелиери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай