Ангелкова се обяви за подобряване качеството на туризма

Ангелкова се обяви за подобряване качеството на туризма | StandartNews.com

Кърджали. Подобряване качеството на туристическия продукт и цялостна програма за реклама на бранша, това бяха част от въпросите, които дискутира министърът на туризма Николина Ангелкова в Кърджали с представители на бранша.

В тази връзка тя коментира, че вече са обсъдили с образователния министър създаване на професионални гимназии и профилирани паралелки по туризъм.

„Заедно с министрите на регионалното развитие и околната среда Лиляна Павлова и Ивелина Василева ще направим всичко необходимо и за подобряване инфраструктурата и достъпа до туристическите обекти ", увери още Николина Ангелкова.

Според нея е необходимо да се създаде един общ продукт по региони, които да бъдат промотирани на всички международни изложения.

„Кърджали попада в район „Родопи", който ще бъде целево рекламиран, той е и един от основните културно-исторически маршрути", каза Ангелкова и съобщи, че предстои в скоро време той да бъде представен като бъдат посетени всички обекти с туристически интерес.

По думите й Концепцията за туристическо райониране на страната ще повлияе положително на бранша и предстои тя да бъде внесена за обсъждане в Министерски съвет.

„Създаваме и Фонд за туристическа инфраструктура и туристически атракции, което предполага изясняване собствеността на обектите, за да може да се кандидатства с проекти по европейско програми. Един милиард евро е бюджета на ЕС за туризъм и нашата страна трябва да се възползва максимално от тези средства", обясни министър Ангелкова.
Тя коментира, че заради кризата в Украйна има спад на туристите от Украйна с 8 % и за Русия с 3 на сто, но се забелязва ръст на гостите от Турция и Гърция и някои по –далечни страни като Китай. Министър на туризма обяви, че в стратегията за туризма се обмисля общо промотиране на балкански туризъм с Турция и Гърция, а министерството работи за облекчаване на визовия режим за турски туристи. По думите на Ангелкова трябва де се работи усилено и се обърне имиджа, за да не асоциират страната ни с алкохолен туризъм.

След срещата в Кърджали с бизнеса, регионалната и местна власт министър Ангелкова, заедно с народния представител Цвета Караянчева и областният управител Илия Илиев посетиха и Регионалния исторически музей, който е сред водещите културни институции в региона и съхранява над 40 000 експоната за Източните Родопи, включително за туристически обекти от национално значение като археологическия комплекс Перперикон и много други. Обиколката започна от залата „Археология", където директорът на музея Даниела Коджаманова представи част от артефактите, свързани с праисторията по нашите земи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай