Ангелкова: Проблем е липсата на кадрово обезпечаване в туризма

Ангелкова: Проблем е липсата на кадрово обезпечаване в туризма | StandartNews.com

Варна. Един от основните проблеми, както навсякъде констатираме е липсата на кадрово обезпечаване от една страна, от друга страна-инфраструктурата. Трайното и дългосрочно решаването на това е статут на курортите. Само, когато имаме обособен правен статут голяма част от проблемите могат да намерят дългосрочното си решение. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на посещението си във Варна.

Тя отчете като тревожна тенденция спада на традиционни пазар от Русия и Украйна.

Министърът поясни, че целта на тези срещи е на място с представителите на местната власт и на бранша да се разискват всички проблеми, да се обсъждат възможни решения и най-вече да се стартира изпълнението им.

Тя заяви, че това е един от основните въпроси, по които вече е стартирана работа и до края на месеца, началото на следващия ще има и първата структура, която да може да се представи за обсъждане по този въпрос. Посоките ще бъдат свързани с администрирането, ръководството и финансирането на курортите, както и проучване на възможностите те да бъдат бенефициенти по някои оперативни програми за някои дейности, разясни министърът на туризма. Изисква се доста задълбочена работа, за да може да има дълготрайно решение, което да се представи с нужните законови промени и да не се блъскаме с проблемите, които са натрупани с години. Ще адресираме проблемите, свързани с инфраструктурата към ресорните министерства, каза тя. Ангелкова се зарече, че ще лобира в посока на това инфраструктурните проблеми, свързани с туризма да бъдат приоритетни. Формирайки, качествен туристически продукт ще може да отговорим на очакванията, добави тя.

По думите й освен спадът на туристи от Русия и Украйна се наблюдава лек спад от Великобритания и Германия.

Това ни показва, че трябва да се фокусираме и да предприемем бързи и спешни мерки така, че да можем да спасим лято 2015 г. или най-малкото да го запазим от нивата на предходната година, която също не беше добра. А в дългосрочен план за 2016 г. да работим с други стъпки конкретно, каза тя. Ангелкова обяви, че ще проведе срещи с всички туроператори, които имат чартърни програми така, че да ги подпомогне максимално и ранните записвания да се засилят. Трябва да обърнем фокус върху съседните ни държави, които да компенсират до някъде спада от Русия и Украйна. През октомври-януари спадът от Русия е 3,2% или 21 000 туристи и 8,2% от Украйна, което е около 56 000 души, констатира Ангелкова. Тя добави, че спадът, който е регистриран от Великобритания и Германия е около 0,5%, което е сигнал, че трябва да се работи в тази посока, включително и за облекчаването на визовите режими и уеднаквяване на административни практики.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай