Зимата наближава: големите центрове за данни в ЕС се запасяват с дизелово гориво

Резервоарите за гориво на дизеловите генератори обикновено са пълни до 60%, но за много от европейските центрове за данни този процент ще бъде увеличен до 90%

Зимата наближава: големите центрове за данни в ЕС се запасяват с дизелово гориво | StandartNews.com

Financial Times съобщава, че Equinix и Digital Realty Trust, едни от най-големите оператори на центрове за данни в света, са започнали да купуват допълнително дизелово гориво за своите европейски кампуси за резервни генератори, за да осигурят непрекъснатост на работата. Equinix притежава 89 центъра за данни в региона на Европа, Близкия изток и Африка, а Digital Realty - повече от 110 европейски обекта.

Подобно на много други компании, от пролетта на тази година, т.е. след началото на украинския конфликт, операторите започнаха да разработват планове за действие при извънредни ситуации. Говорител на Equinix заяви, че резервоарите за гориво на дизеловите генератори обикновено са пълни до 60%, но за много от европейските центрове за данни този процент ще бъде увеличен до 90%.

Той добави, че системите за резервно захранване обикновено са проектирани да работят няколко часа или най-много един ден. Сега центровете за данни на Equinix са готови да работят с дизелово гориво до една седмица. Digital Realty предприема подобни стъпки, като не само купува големи количества дизелово гориво, но и сключва споразумения с европейските си доставчици за приоритетна доставка на гориво.

Голям британски доставчик на оборудване, пожелал да запази анонимност, заяви пред Financial Times, че вече е закупил допълнителни генератори, които планира да отдаде под наем тази зима. Съществуват обаче и алтернативни подходи. Групата BT в Обединеното кралство например не е направила допълнителни покупки на гориво, но е преценила кое некритично оборудване може да бъде изключено, за да се намали потреблението на енергия през следващите няколко месеца.

Всичко това се случва на фона на нарастващата енергийна криза в някои европейски страни, както и на недостига на компоненти. Нарастващите цени на енергията, политиките на някои страни от ЕС спрямо индустрията на центровете за данни и съпротивата на активистите за опазване на околната среда вече доведоха до отказ от големи проекти от страна на спекулантите и някои други участници на пазара. Сега се оказва, че се появяват рискове и за съществуващата инфраструктура на центровете за данни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай