Зелена светлина пред Meta да придобие Within

Компанията навлиза все по-дълбоко на VR пазара

Зелена светлина пред Meta  да придобие Within | StandartNews.com

Съдия от Калифорния разрешава на Meta да придобиe стартъпа за фитнес с виртуална реалност Within. В сряда Bloomberg съобщи , че съдът е отхвърлил искането на FTC за блокиране на сделката, но с едноседмично закъснение, което ще даде време на FTC да обжалва. 

FTC заведе дело през юли 2022 г., за да спре придобиването на Within от Meta, разработчик на популярното VR приложение Supernatural. Агенцията твърди, че покупката на Meta ще разшири господството й на потребителския VR пазар, където Meta е заложила много от своите ресурси през последните години. Комисията подчерта предишното сливане на Meta с компанията зад Beat Sabre през 2019 г., твърдейки, че добавянето на Within ще елиминира „полезното съперничество“ между двете компании.

Meta се противопостави на решението, но през декември се съгласи да отложи придобиването на Within до 31 януари - въпреки че техническият директор на Meta Андрю Босуърт каза по време на изслушване, че компанията може да се откаже от сделката, ако „не приключи своевременно“.

„Въпреки че Meta може да се похвали със значителни финансови и инженерни ресурси за VR, тя не притежаваше възможностите, уникални за фитнес приложенията, посветени на VR, по-специално създаване на фитнес съдържание и студийни производствени съоръжения“, гласи решението. „Като разработчик на VR платформа, Meta може да се наслади на много от обещаващите предимства на развитието на VR фитнес, без самата тя да се намесва в пазара на VR фитнес приложения.“

Федералната търговска комисия (FTC) очевидно е изправена пред вътрешни разногласия дали да се намеси в сделката на Meta и Within и нейното преследване на случая е в рязък контраст с няколко сравнително плавни придобивания на стартиращата VR компания Oculus през 2014 г. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай