Западните санкции предизвикаха ръст на добива на биткойн в Русия

Благоприятните пазарни условия допринасят за активната работа на доставчиците на минно оборудване в Русия

Западните санкции предизвикаха ръст на добива на биткойн в Русия | StandartNews.com

Индустрията за добив на биткойни в Русия е в подем на фона на западните санкции. В момента страната получава повече оборудване за добив, отколкото където и да е другаде по света, пише CoinDesk, като се позовава на изказване на главния оперативен директор на Luxor Technologies Итън Вера миналия месец на събитието Consensus 2023 в Остин, Тексас.

Макар че санкциите не забраняват напълно на чуждестранни компании да участват в руския миннодобивен сектор, съществуват "значителни рискове" за такива фирми, тъй като те не могат да правят бизнес със санкционирани компании като BitRiver и не могат да извършват плащания към държавни банки и компании, каза Дейвид Карлайл, вицепрезидент по политиката и регулациите във фирмата за блокчейн анализи Elliptic.

Подобряването на икономиката на минното дело, наблюдавано през последните месеци, задвижвано главно от повишаването на цената на биткойн и проекта Ordinals, създаде добра среда за добив в Русия, каза Сергей Арестов, главен изпълнителен директор на услугата за хостинг на минно дело BitCluster. Развитието на минното дело в Русия беше стимулирано и от по-строгия регулаторен контрол в САЩ и регулаторните промени в съседен Казахстан, които, в съчетание с ниските разходи за електроенергия, насърчиха миньорите да изградят капацитет в Русия.

Както отбелязват от Cryptocurrency Mining Group (CMG), налагането на санкциите е имало стимулиращ ефект върху руската минна индустрия, тъй като добивът осигурява алтернативен източник на приходи за производителите на електроенергия в условията на икономически спад. Освен това улеснява конвертирането на рубли в биткойни, които могат да се обменят за фиатна валута по целия свят. Като се имат предвид тези фактори, Русия ще бъде единствената страна, способна да ускори значително ръста на хешратите, смятат от CMG.

Благоприятните пазарни условия допринасят за активната работа на доставчиците на минно оборудване в Русия. Според източници на CoinDesk MicroBT вече се е установила на руския пазар, докато Bitmain търси посредници за работа тук и все още продава продуктите си в Русия, но чрез други компании. Източниците твърдят също, че и двете компании предлагат следпродажбено обслужване и ремонт на оборудването в Русия.

Иван Чебешков, директор на Департамента за финансова политика на Министерството на финансите, заяви на Петербургския икономически форум миналия месец, че по оценки на министерството руските миньори добиват криптовалута на стойност около 4 млрд. долара годишно, което генерира печалба от 100 млрд. рубли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай