За първи път в света: трансплантираха 3D принтирано око

Репликата на ретината на пациента изглежда неразличима от истинската

За първи път в света: трансплантираха 3D принтирано око | StandartNews.com

Пациент от Великобритания стана първият в историята, сдобил се с 3D принтирано око. Новата му очна ябълка е част от авангардно проучване, свързано с медицинските възможности на технологията за 3D принтиране.

„Това ново око изглежда фантастично и тъй като се основава на технологията за 3D цифров печат, то ще става все по-добро и по-добро“, коментира лондончанинът Стив Върз. Инженер по професия, той е загубил лявото си около в 20-те си години и оттогава използва протези.

Както е известно, в момента революционната технология се използва за възпроизвеждане на всичко - от пържоли до цели квартали. Тепърва обаче се заражда използването ѝ в лекарската практика.

Самият Върз е избрал да получи 3D принтирано око в очната болница „Мурфийлдс“, която предлага на пациентите най-съвременни очни ябълки като част от ново клинично изпитване. Снимките, разпространени от лечебното заведение, показват репликата на ретината на пациента, която изглежда неразличима от истинската.

И въпреки че синтетичният зрителен орган няма да върне зрението на пациента, той се надява, че поне ще възстанови увереността му. „Надяваме се, че предстоящото клинично изпитване ще ни предостави солидни доказателства за стойността на тази нова технология, показвайки каква разлика прави тя за пациентите“, коментира проф. Мандип Сагу, консултант офталмолог в „Мурфийлдс“.

Понастоящем на пациентите са необходими шест седмици, за да получат ново око, което след това изисква от тях да се подложат на операция, множество срещи и период на изчакване от четири до пет месеца след операцията, за да им бъде поставена протеза. За разлика от тях, лекарите от очната болница „Мурфийлдс“ казват, че опцията за 3D отпечатване може да отнеме само три седмици.

Още технологични новини ще намерите тук!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай