YouTube блокира каналите Russia Today и Sputnik в Европа

Съдържанието не е премахнато, но е ограничено ползването му от страните в ЕС

YouTube блокира каналите Russia Today и Sputnik в Европа | StandartNews.com

Google обяви, че YouTube ще блокира свързаните с Кремъл медии Russia Today (RT) и Sputnik в Европа след натиск за спиране на руската военна пропаганда.

В туит, в който се съобщава за геоблокирането, екипът на компанията по въпросите на политиката в Европа пише: "Поради продължаващата война в Украйна блокираме каналите на YouTube, свързани с RT и Sputnik в цяла Европа, което влиза в сила незабавно."

В понеделник комисарят за вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон проведе видеоразговор с изпълнителните директори на Google и YouTube, за да ги подтикне да увеличат усилията си. В YouTube са поместени хиляди видеоклипове на двете медийни компании, свързани с руската държава, а - както отбелязахме вчера - маркетингът на собствения канал на RT твърди, че е "най-гледаната новинарска мрежа в YouTube".

Сега европейците, които се опитват да посетят канала на RT в YouTube, се сблъскват със съобщение, че "този канал не е достъпен във вашата страна". Вчера Facebook, Microsoft, TikTok и Twitter обявиха подобни ограничения.

На Google му беше необходимо малко повече време, за да обмисли отговора си. Технологичният гигант не е предложил обяснение за забавянето. В туита си, с който обяви блокирането на географски принцип тази сутрин, Google също така предупреди: "Ще е необходимо време, за да може системите ни да се задействат напълно. Нашите екипи продължават да следят ситуацията денонощно, за да предприемат бързи действия".

Така че компанията изглежда сигнализира, че очаква част от съдържанието на свързаните с Кремъл канали да продължи да бъде достъпно в близко бъдеще - докато системите ѝ "навлязат". Тъй като YouTube само блокира RT и Sputnik на географски принцип, а не забранява или спира акаунтите, руската пропаганда, разбира се, може да продължи да се разпространява извън Европа - включително и да бъде достъпна в самата Русия.

Google обаче не е единственият, който избира този компромис.

Компанията майка на Facebook Meta и TikTok също избраха да блокират на географски принцип медийни акаунти, свързани с руската държава, вместо да спрат или забранят изцяло акаунтите им.

Twitter и Microsoft предприеха малко по-различен подход, отразяващ различията в техните платформи, като заявиха, че ще предприемат мерки за намаляване на видимостта на спонсорираното от държавата съдържание на RT и Sputnik, като по този начин по същество ограничават свободата им на действие.

Вчера Twitter разшири политиката си за етикетиране - добави известия към туитове, които съдържат връзки към медии, свързани с руската държава, и предупреди потребителите да "останат информирани".

Повече технологични новини може да прочетете тук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай