Японски компании ще работят заедно, за да възстановят позициите на страната на пазара на чипове

Япония има да наваксва много

Японски компании ще работят заедно, за да възстановят позициите на страната на пазара на чипове | StandartNews.com

Преди няколко десетилетия Япония беше един от лидерите в полупроводниковата индустрия, но с течение на времето отдавна загуби водещата си позиция на съответния пазар. За да поправят ситуацията, японските технологични гиганти, сред които Sony и NEC, ще похарчат около 500 млн. щ. долара за нова компания, чиято цел е да възстанови водещата роля на Япония в производството на микрочипове.

"Полупроводниците трябва да бъдат ключов компонент в развитието на нови усъвършенствани технологии като изкуствения интелект, цифровите индустрии и здравеопазването", заяви министърът на икономиката, търговията и промишлеността Ясутоши Нишимура на неотдавнашен брифинг. Според Nikkei Asian Review създадената в момента компания Rapidus ще разработи ново поколение полупроводници, които ще използват технологията sub-2nm. Производството по договор може да започне още около 2030 г.

Тъй като търговската война между САЩ и Китай набира скорост и Вашингтон ограничава достъпа на Китай до полупроводникови технологии, Япония бърза да съживи полупроводниковата си индустрия, която през последните години е в застой, за да предостави на своите производители на автомобили и ИТ компании най-съвременни решения в тази област. Япония не изключва възможността Китай да се опита да поеме контрола над Тайван, който понастоящем е най-големият център за производство на модерни полупроводници.

В рамките на новата стратегия Япония ще насърчава чуждестранните производители на полупроводници да изграждат заводи в страната. По-специално, на TSMC ще бъдат отпуснати повече от 2,7 млрд. долара за изграждане на завод в префектура Кумамото - заводът ще доставя полупроводници на Sony и на производителя на автомобилни компоненти Denso Corp.

През юли Япония обеща безвъзмездни средства в размер на 635,5 млн. долара на производителите на чипове Kioxia и Western Digital, за да им помогне да увеличат производството си в Япония. Средства ще бъдат отпуснати и на американската компания Micron Technology за разширяване на производството в Хирошима.

Създаването на новата компания е началото на нов етап от стратегията на Япония в областта на полупроводниците. Освен това страната продължава да задълбочава технологичното сътрудничество със САЩ в съответната област - през юли Япония и САЩ се договориха да създадат съвместен изследователски център за разработване на бързи и енергийно ефективни полупроводници с дължина на вълната до 2 nm. Очаква се центърът да бъде готов до края на тази година.

Япония има да наваксва много. Най-модерните производствени линии на страната са способни да произвеждат 40 nm чипове - тя не е имала възможност да инвестира в индустрията, сравнима със съперничещите си държави, които от 2010 г. насам активно отделят средства за развитие на индустрията.

Rapidus вече е получил финансиране от Организацията за развитие на нови енергийни и промишлени технологии, националния изследователски център на Япония. Предприятия като Toyota, Nippon Telegraph and Telephone Corp, както и Kioxia Holdings, например, също инвестират в компанията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай