Япония се стреми да утрои продажбите на чипове на вътрешния пазар до 2030 година

Японското правителство е решило да инвестира около 4,26 млрд. долара в изграждането на новите съоръжения

Япония се стреми да утрои продажбите на чипове на вътрешния пазар до 2030 година | StandartNews.com

Японското правителство има амбициозни планове за полупроводниковата индустрия. До 2030 г. продажбите на полупроводници, произведени в Страната на изгряващото слънце, трябва да се утроят до 1 трилион йени (около 112,55 млрд. долара) годишно благодарение на огромните инвестиции в индустрията, заяви японското Министерство на икономиката, търговията и промишлеността.

По-късно тази година се очаква да бъде актуализирана съответната стратегия за японската полупроводникова промишленост. Целта е поставена на фона на засилващата се конкуренция, за да се осигури стабилно предлагане на ключови технологии. По официални данни на японските власти японските компании, произвеждащи чипове, свързани части и материали, представляват около 10% от световните продажби в тази област или 37,46 млрд. долара през 2020 г. Министерството смята, че през следващите 10 години ще е необходимо да се инвестират 82,4 млрд. долара в индустрията от публични и частни субекти и да се утроят продажбите.

Стратегията за полупроводниковата и цифровата индустрия първоначално беше оформена за 2021 г., но властите възнамеряват да я преразгледат, като обърнат внимание на въпросите, свързани с веригата за доставки - притежаването на полупроводници стана наистина стратегическо на фона на различни световни събития, които биха могли да застрашат стабилността на доставките.

Правителството вече активизира усилията си за осигуряване на местно производство на чипове в Япония, като обеща 520 млн. долара на новата компания за полупроводници Rapidus, създадена миналата година от японски технологични гиганти като Toyota и Sony. Компанията, която работи в тясно сътрудничество с IBM, планира да започне масово производство на чипове, използващи усъвършенстван 2nm процесор, в Япония още през 2027 г.

Освен това тайванската TSMC и токийската Kioxia строят заводи за полупроводници съответно в префектурите Кумамото и Мие, също с помощта на държавни субсидии. Японското правителство е решило да инвестира около 4,26 млрд. долара в изграждането на новите съоръжения.

В края на 80-те години на миналия век Япония заемаше около 50 % от световния пазар на чипове, но сега поради конкуренцията на многобройни чуждестранни корпорации като южнокорейската Samsung този дял е намалял около 5 пъти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай