Worldcoin - криптовалута, която изисква сканиране на очите, за да се използва, стартира в световен мащаб

Успехът на Worldcoin ще зависи от способността на стартъпа да преодолее съпротивата на американските регулаторни органи

Worldcoin - криптовалута, която изисква сканиране на очите, за да се използва, стартира в световен мащаб | StandartNews.com

Стартъпът за криптовалути Worldcoin, основан от главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман, стартира услугите си в световен мащаб и в глобален мащаб с глобалното пускане на едноименната криптовалута, която може да се използва само след като потребителят потвърди самоличността си. Компанията, с офиси в Берлин и Сан Франциско, направи технологията си достъпна в 35 града в 20 държави. Централният елемент на проекта е сферата Orb, която е предназначена да сканира очите на потребителя, за да потвърди самоличността му и да го разграничи от роботите.

Според основателите на Worldcoin значението на скенера Orb sphere ще бъде оценено в бъдеще, когато ще бъде все по-трудно да се различават хората от роботите поради бързото развитие на технологиите за изкуствен интелект. След като потребителят потвърди, че е човек, той ще може да използва един от токените на компанията.

Целите на стартъпа обаче са възпрепятствани от затягането на контрола върху цифровите активи от страна на американските регулаторни органи, които се опасяват от използването на криптовалутите като средство за спекулации и измами. Поради тази причина токените Worldcoin няма да бъдат налични в САЩ в стартъпа. "Когато за пръв път замислихме проекта, не предвиждахме, че крайният резултат ще бъде "светът минус САЩ", но така се получи. Бих казал, че 95% от населението на света живее извън САЩ. Не САЩ са създали този проект и не е тяхна работа да го унищожават", каза Алтман.

Стартирането на Worldcoin се случва на фона на значителен напредък в областта на изкуствения интелект, който съвпада с безпрецедентен период на бързо развитие на цифровите токени и сферата на криптовалутите. Въпреки регулаторните пречки, инвеститорите са вложили около 250 млн. долара в Worldcoin, включително Andreessen Horowitz Venture Group и Khosla Ventures на интернет предприемача Рийд Хофман и Сам Банкман-Фрид.

Алекс Блания, съосновател на Worldcoin, заяви, че компанията е ограничена в търговските си амбиции заради контрола от страна на американските регулаторни органи. Въпреки това Тиаго Сада, ръководител на отдела за продукти на компанията, заяви, че проектът ще бъде печеливш: "Всички наши продукти са търговски. В крайна сметка ще има много различни портфейли и услуги, които ще бъдат печеливши".

Worldcoin също така планира да задържи около 20% от всички емитирани токени за целите на финансиране на производството на сканиращи сфери, подобряване на блокчейн протокола си и поддържане на екосистемата. Олтман призна, че макар технологията за сканиране на очите да е неодобрявана, с подходящото обществено образование компанията ще може да привлече потребители към своята екосистема: "В криптовалутата имаше много лоши играчи и това е срамно. Трябва да спечелим доверието на хората, затова говорим толкова много за това как работи технологията и за плановете на компанията за децентрализация."

Успехът на Worldcoin ще зависи от способността на стартъпа да преодолее съпротивата на американските регулаторни органи, както и от способността му да изгради доверие сред потребителите. В бързо променящия се свят на криптовалутите и цифровите активи само внимателно обмислените стратегии и стремежът към напредък могат да осигурят на проекта място сред успешните иновации в тази област.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай