Великобритания може да разреши гледането на ТВ в автономни коли

Използването на мобилни телефони по време на шофиране ще остане незаконно

Великобритания може да разреши гледането на ТВ в автономни коли | StandartNews.com

Хората в Обединеното кралство, които използват самоуправляващи се автомобили, ще имат право да гледат телевизия на вградени екрани според предложени промени в местните закони. В заповедта се казва, че шофьорите трябва да са готови да поемат обратно контрола над превозните средства.

Първото използване на технологията за самостоятелно шофиране вероятно ще бъде при пътуване с ниски скорости по магистрали, като например в задръствания.

Въпреки това обаче, използването на мобилни телефони по време на шофиране ще остане незаконно.

Понастоящем по пътищата на Обединеното кралство не са разрешени самоуправляващи се автомобили, но се очаква в следващите месеци това да се промени. Актуализациите, предложени след обществена консултация, са описани като временна мярка в подкрепа на ранното приемане на технологията и се планира пълна регулаторна рамка да бъде приложена до 2025 г. Освен това се посочва, че ползвателите на самоуправляващи се автомобили няма да носят отговорност за катастрофи, а застрахователните компании.

Смята се, че технологията за самостоятелно шофиране може да „подобри пътната безопасност в цяла Великобритания чрез намаляване на човешката грешка, която е фактор, допринасящ за 88% от всички регистрирани пътни сблъсъци“.

Все пак е по – вероятно да има "дълъг период на преход", докато шофьорите запазват "голяма част от отговорността за това, което се случва", докато управляват превозни средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай