Украйна обвини Русия за кибератаки срещу правителствени уебсайтове

Напрежението между двете страни се засилва все повече

Украйна обвини Русия за кибератаки срещу правителствени уебсайтове | StandartNews.com

Украинското министерство за цифрова трансформация обвини Русия за хакването на десетки правителствени уебсайтове. Киев обвини Москва, че води "хибридна война", предназначена да дестабилизира и без това напрегната ситуация и да подкопае доверието в украинското правителство.

Официалните лица все пак не дадоха доказателства, свързващи атаката с Русия. От Microsoft обаче споделиха подробности късно в събота, които предполагат, че именно руснаците са отговорни за кибератаката.

Центърът за разузнаване на заплахите на компанията отбеляза, че става дума за зловреден софтуер, маскиран като рансъмуеър. Имало е бележка за откуп, биткойн портфейл и криптиран идентификатор за съобщения. Всички известни цели са в Украйна и няма други заподозрени хакерски групи.

Русия отрече каквото и да е участие в кибератаката. Страната обаче отдавна е обвинявана, че използва подобни методи, за да компрометира своите политически опоненти, включително Украйна, САЩ и европейски страни.

Украйна и нейните съюзници се тревожат от месеци за признаци на задаваща се руска инвазия, а на 14 януари САЩ заявиха, че Москва планира операция под фалшив претекс, която ще ѝ помогне да оправдае това нахлуване. Изглежда, че кибератаката изостря това напрежение.

А тук ще намерите още технологични новини!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай