Украсиха Истанбул с новото технологично бижу на Ердоган

Новият търговски център на Истанбул Галатапорт тези дни привлича вниманието

Украсиха Истанбул с новото технологично бижу на Ердоган | StandartNews.com

Новият търговски център на Истанбул Галатапорт тези дни привлича вниманието с първия автомобил турско производство ТОГГ (TOGG), който е изложен на фона на панорамата на джамията "Султан Ахмед" и историческия храм "Света София".

“Много голям интерес има още от първия ден. Много граждани посещават центъра само за да видят автомобила, живо се интересуват от подробностите около него и най-вече кога ще започне серийното производство", посочват организаторите на изложението.

Всъщност първият турски автомобил, ”местен и национален” (йерли ве милли), както го наричат популярно, е изцяло електрически, по концепцията на т.нар. умни устройства, модел седан.

С указ на президента Реджеп Тайип Ердоган компанията ТОГГ Отъмотив джоин венчър груп (TOGG-Automotive Joint Venture Group Inc) започна производството на автомобила в град Бурса.

За създаването на автомобила бяха инвестирани 22 млрд. турски лири. Проектиран е от италианската компания Пиринфарина (Pininfarina SpA). Планира се да бъдат произведени общо пет модела. Предвижда се годишно на пазара да се пускат 175 000 коли.

Първата серия се очаква да бъде произведена през март 2023 година по случай 100-годишнината на турската република.

Автомобилът изглежда превъзходно, споделя един от посетителите. Дизайнът е много хубав, не отстъпва на немските автомобили, седалките, кормилото, таблото са впечатляващи, допълва той.

Очакванията и желанието на турските граждани е  правителството да насърчи желаещите да закупят автомобил местно производство с дългосрочни кредити, както при проекта ТОКИ за масовите жилища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай