Вторник,

Учените са изобретили сензор, работи и следи биологичните показания чрез потта на човек

От: Кристиан Антонов -
524
Учените са изобретили сензор, работи и следи биологичните показания чрез потта на човек
A
A
A

Изследователи от Калифорнийския технологичен институт са разработили сензор за носене, който непрекъснато следи биологичните маркери на човека чрез потта му. Устройството извлича данни от много малък обем пот и го прави с безпрецедентна точност по широк списък от показатели. Подобни сензори ще помогнат за по-лесно и точно наблюдение на здравето, като ще намерят приложение в много области на живота.

Предишните версии на такива сензори разчитаха на вградени в тях ензими за откриване на ограничен брой съединения, които са биомаркери. Проблемът беше, че сензорите бързо изразходваха активните вещества. Новата технология не включва такива консумативи, а по-скоро използва вид отпечатване - молекулярно отпечатани полимери, които са предназначени да улавят специфични молекули и само тях.

Предложените от учените сензори могат да откриват осем основни аминокиселини и редица витамини. Всяка от контролираните молекули на потта прониква в собствените си отпечатъци (форми) и след това възпрепятства протичането на електрическия ток от дъното на формата към външната страна. Колкото повече от желаните молекули има в състава на потта, толкова по-слаб е електрическият сигнал във всеки канал (толкова повече отпечатъци са запълнени с молекули). Нулирането на такава система е лесно - просто приложете повишен потенциал към сензорите и молекулите ще бъдат изтръгнати от формите или унищожени. За сензорите не са необходими консумативи - те са готови за повторна употреба.

За да се анализира биохимичният състав на потта, е необходим много малък обем пот. Това е още един акцент в разработката - способността да се вкарват минимални количества пот чрез микроканали. Отделянето на пот се стимулира с електричество (електродите на стимулатора са представени с две големи дъги върху сензорите). Тъй като се изисква малко пот, електрическият разряд-стимулатор е много слаб и не предизвиква неприятни усещания.

"Този подход ни позволява да открием цял нов набор от основни хранителни вещества и метаболити. Можем да следим кога се храним и да наблюдаваме промените в нивата на хранителните вещества", обясняват авторите на разработката. - Той следи не само хранителните вещества, но и хормоните и лекарствата. Това може да осигури непрекъснато наблюдение на много здравословни състояния.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички