Учените са изобретили сензор, работи и следи биологичните показания чрез потта на човек

Предишните версии на такива сензори разчитаха на вградени в тях ензими за откриване на ограничен брой съединения, които са биомаркери

Учените са изобретили сензор, работи и следи биологичните показания чрез потта на човек | StandartNews.com

Изследователи от Калифорнийския технологичен институт са разработили сензор за носене, който непрекъснато следи биологичните маркери на човека чрез потта му. Устройството извлича данни от много малък обем пот и го прави с безпрецедентна точност по широк списък от показатели. Подобни сензори ще помогнат за по-лесно и точно наблюдение на здравето, като ще намерят приложение в много области на живота.

Предишните версии на такива сензори разчитаха на вградени в тях ензими за откриване на ограничен брой съединения, които са биомаркери. Проблемът беше, че сензорите бързо изразходваха активните вещества. Новата технология не включва такива консумативи, а по-скоро използва вид отпечатване - молекулярно отпечатани полимери, които са предназначени да улавят специфични молекули и само тях.

Предложените от учените сензори могат да откриват осем основни аминокиселини и редица витамини. Всяка от контролираните молекули на потта прониква в собствените си отпечатъци (форми) и след това възпрепятства протичането на електрическия ток от дъното на формата към външната страна. Колкото повече от желаните молекули има в състава на потта, толкова по-слаб е електрическият сигнал във всеки канал (толкова повече отпечатъци са запълнени с молекули). Нулирането на такава система е лесно - просто приложете повишен потенциал към сензорите и молекулите ще бъдат изтръгнати от формите или унищожени. За сензорите не са необходими консумативи - те са готови за повторна употреба.

За да се анализира биохимичният състав на потта, е необходим много малък обем пот. Това е още един акцент в разработката - способността да се вкарват минимални количества пот чрез микроканали. Отделянето на пот се стимулира с електричество (електродите на стимулатора са представени с две големи дъги върху сензорите). Тъй като се изисква малко пот, електрическият разряд-стимулатор е много слаб и не предизвиква неприятни усещания.

"Този подход ни позволява да открием цял нов набор от основни хранителни вещества и метаболити. Можем да следим кога се храним и да наблюдаваме промените в нивата на хранителните вещества", обясняват авторите на разработката. - Той следи не само хранителните вещества, но и хормоните и лекарствата. Това може да осигури непрекъснато наблюдение на много здравословни състояния.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай