Учени създадоха "светещ асфалт"

Технологията пести ток и заменя уличното осветление

Учени създадоха "светещ асфалт" | StandartNews.com

Как може да се пести ток и да се замени уличното осветление в градовете? Британски учени от графство Съри измислиха необичаен и доста практичен начин, като направиха светещ път с луминесцентно покритие. Ако сте посещавали Кеймбридж напоследък, сигурно сте оценили резултата от тази разработка.

"Това покритие се адаптира към осветеността, затова през нощта пътят свети доста ярко", обяснява собственикът на необикновения пътен участък в града Хамиш Скот. "И обратното - когато навън е по-светло, пътят постепенно започва да бледнее. Бих казал, че това е покритие със собствен разум", добавя той.

В състава на слоевете на тази настилка има полиуретан и полиаспарагин. Технологията е наречена "Старпат" (Starpath) и може да се използва за всяка твърда повърхност, включително асфалтобетон и дори дърво, уточняват английските медии. Старпат може да различава нивото осветеност в различната част на денонощието. Затова свети по-силно, когато е по-тъмно на улицата и обратното. Покритието се състои от три слоя, които през светлата част на деня натрупват ултравиолетови лъчи и в тъмното отразяват тази енергия. Разработката функционира на принципа на декоративните звезди за помещенията. Разликата с тях е, че това покритие натрупва енергия независимо от степента на външната осветеност.

Създателите на Старпат не смятат да спират дотук, а планират да направят осветяването разноцветно. Според тях това ще помогне де се отделят участъците от пътя - един цвят за градския транспорт, друг за велоалеите и т.н. Това със сигурност ще промени цялата транспортна инфраструктура в света. Още повече, че няма да отнеме много време. Учените твърдят, че за 30 минути може да се положат 150 квадратни метра от това пътно покритие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай