Сряда,

Учени са създали космическа салата, която подхранва костите

От: Кристиан Антонов -
117
Учени са създали космическа салата, която подхранва костите
A
A
A

Много хора мечтаят да станат космонавти, но често пренебрегват дългосрочните и в никакъв случай благоприятни последици от пътуването в космоса.  Микрогравитацията, често наричана безтегловност, е сериозен проблем по време на дългосрочен космически полет. Тя влияе на организма и намалява костната плътност, както и увеличава риска от фрактури.

Изследователите смятат, че вече имат чудесен начин да предпазят астронавтите от загуба на костна маса по време на дълги мисии - генетично променена салата. Daily Mail пише за това.

Учените от Калифорнийския университет в Дейвис създават нещо, което прилича на обикновена маруля. Никой не иска да спекулира с вкуса - "дегустацията" на генетично модифицирана маруля все още е в процес на планиране. Въпреки това учените твърдят, че той не би трябвало да се различава много от познатия си аналог.

По време на анализа си, учените установяват, че растенията отделят около 10-12 милиграма модифициран пептиден хормон на килограм прясна маруля. Той стимулира образуването на кости и може да помогне за възстановяването на костната маса - нещо, от което астронавтите имат особена нужда. Според източника астронавтите ще трябва да ядат около 380 грама марули всеки ден, за да си набавят достатъчно количество от хормона.

Повече технологични новини може на намерите в рубрика Технологии.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията