Търговията с криптовалута в рубли намалява

Руснаци се опитват да заобиколят санкциите с криптовалути

Търговията с криптовалута в рубли намалява | StandartNews.com

Търговията с криптовалути, извършвана в рубли на борсите, продължава да намалява, докато регулаторите са категорични, че цифровите активи се използват от руснаците за избягване на санкции.

Към 18 март обемът на търговията с криптовалути в рубли е намалял с повече от половина от неотдавнашния пик от около 70 милиона долара на 7 март, според данни на блокчейн аналитичната фирма Chainalysis. При около 7,4 милиона долара обемът на търговия с рубли се брои само като част от обема в световен мащаб. Дневният общ обем на биткойн е средно между 20 милиарда и 40 милиарда долара, пише Bloomberg. 

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард коментира, че има признаци, показващи, че руснаците се опитват да заобиколят санкциите, като използват криптовалути. Лагард не даде конкретни примери.

Данните показват само потенциални крипто дейности, извършвани от руски инвеститори на крипто борси, каза Мадлен Кенеди, старши директор по комуникациите на Chainalysis. Той не включва всички транзакции, извършени в блокчейн.

Данните, предоставени от фирмата за крипто данни Kaiko, също показват, че деноминираните в рубли Tether, най-популярната двойка за търговия с рубли, намаляват от пика от 7 март от около 38 милиона долара. Фирмата също така отбеляза, че има само три глобални крипто борси, Binance, Yobit и LocalBitcoins, които предлагат деноминирани в рубли двойки за крипто търговия.

Крипто криминалистичната фирма Elliptic заяви, че е открила дигитален портфейл, който може да е свързан със санкционирани руски служители и олигарси, и е предала информацията на властите. Съоснователят на фирмата коментира, че криптовалутата не е в състояние да улесни на санкционирани юридически лица или физически лица каквото и да било мащабно укриване.  

Повече технологични новини може на намерите в рубрика Технологии.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай