Tesla обяви рекордна печалба

Расте печалбата и от продажба на емисии

Tesla обяви рекордна печалба | StandartNews.com

На фона на ограниченията на веригата за доставки и забавянето на производството в Китай , Tesla е спечелила 3,3 милиарда долара през първото тримесечие на 2022 г. Това са малко над 18,7 милиарда долара приходи и представлява 81% увеличение на годишна база, в сравнение с 10,4 милиарда долара приходи през първото тримесечие на 2021 г.

Компанията регистрира 679 милиона долара продажби на кредити за емисии на други автомобилни производители, което също е двойно увеличение спрямо четвъртото тримесечие на 2021 г. Компанията генерира тези приходи, като продава тези кредити на автомобилни производители, които произвеждат по-малко „чисти“ превозни средства, отколкото се изисква от правителството на САЩ и Европейският съюз.

Продажбите на кредити бяха полезни през последните години, помагайки на Tesla да извлече печалба, докато бизнесът с производството на автомобили се затрудняваше. Миналото лято компанията съобщи, че нейният бизнес за производство и продажби на енергия е печеливш за първи път, без да се отчитат продажбите на кредит за емисии.

Тримесечието беше много успешно за Тesla. Компанията откри две нови фабрики – едната в Берлин на 22 март и втората в Остин, Тексас, на 8 април – като същевременно беше принудена да затвори фабриката си в Шанхай за няколко седмици на фона на нарастващия брой на COVID. Очаква се разходите за отваряне на тези две фабрики, като същевременно се борят да поддържат китайската си фабрика в експлоатация, да променят числата за Tesla през това тримесечие.

От компанията съобщиха, че е започнала производство в Берлин миналия месец, както и доставки на Model Y от Тексас през април.

Отчетът за печалбите е следствие на стабилно тримесечие за доставка и производство за Tesla. Компанията заяви, че е изпратила 310 048 превозни средства на своите клиенти през първото тримесечие на 2022 г. Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск описа това постижение като „изключително трудно“, позовавайки се на проблеми с глобалната верига за доставки и затварянето на фабриката на компанията в Шанхай на фона на нарастващия брой случаи на COVID. Въпреки това, Мъск прогнозира, че компанията ще може да увеличи производството и да направи 1,5 милиона автомобила тази година.

От Tesla съобщиха, че е доставила 295 324 превозни средства Model 3 и Model Y, докато 14 724 са за Model S и X. Доставките са се увеличили леко спрямо 308 600 доставки от предходното тримесечие и изпреварват 184 800 доставки, направени от Tesla през първото тримесечие на 2021 г. Що се отнася до производството на нещата, Tesla каза, че е построила общо 305 407 превозни средства през последните три месеца.

Но наред с печалбите Tesla имаше и доста проблеми - компанията беше атакувана от заради различни неизправни функции, включително звук за предупреждение за пешеходец, който беше закрит от силна музика, възпроизвеждана през външните високоговорители „Boombox“ и аспект на бета софтуера Full Self-Driving, който позволяваше на превозните средства да се движат през някои знаци за спиране, без да спрат.

Правната драма на Tesla продължи да нараства през това тримесечие. Компанията беше съдена от Калифорнийската агенция за граждански права, след като няколко служители излязоха с доклади за расова дискриминация и тормоз.

И, разбира се, първит етри  месеца бяха белязани от изненадващото предложение на Илон Мъск да купи Twitter за 48 милиарда долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай