Създаване на работно пространство за по-добра производителност

За щастие има трикове, които да повишат нивата на производителност и да превърнат дори и малкия кът в място, където да се вдъхновите да работите.

Създаване на работно пространство за по-добра производителност | StandartNews.com

Заобикалящата ни среда влияе върху нашата производителност. Когато се налага да работим от дома обаче, често концентрацията ни спада, което се дължи на безбройните разсейващи фактори – от телевизора, през детето, което си играе или гледката от прозореца. Важно е да се каже, че не само местоположението, но и оформлението на офис мебелите и оборудването, потокът между отделните зони, може да определи цялостната атмосфера на един офис.

За щастие има трикове, които да повишат нивата на производителност и да превърнат дори и малкия кът в място, където да се вдъхновите да работите.

На първо място помислете за качествени мебели, каквито може да намерите в Leosmebel, a след това обърнете внимание и на малките фактори, за които иначе не се замисляме.

 1. Не се фокусирайте твърде много върху физическото оформление.

Въпреки че физическото пространство със сигурност е важно, също така е важно да култивирате атмосфера на производителност на работното си място. Това означава да започвате деня с идеята, че това е работно място, а не вашия дом, да живеете с мисълта, че без значение, че не сте в големия  офис, трябва да следвате правилата на фирмената култура.

Фирмената култура е основата на един бизнес, а като се фокусирате върху ясното дефиниране на вашата фирмена култура, вие задавате очакванията за поведението. Защото ефективността започва с мисленето, комуникацията и привеждането в съответствие на културата. 

Като създавате вашия домашен офис, определете зони, които да бъдат за работа и за почивка. Ако се налага да водите дълъг разговор по телефона, а офисът е в хола, не си позволявайте да излизате извън границите на стаята. Има голям шанс да се разсеете и след това да не се върнете на работното си място. Освен това, ако работното място е неудобно или пълно с разсейващи фактори, това може да доведе до по-ниска продуктивност.

2. Създайте възможности за движение и маневреност.

Най-добрият начин да останете фокусиран по време на дълъг работен ден е да разберете кога сте достигнали предела на производителността и да направите много кратка, бърза почивка, за да намерите и нова гледна точка върху това, върху което работите.

Освен това е много важно да имате удобни мебели. Какво означава това – уверете се, че разполагате с удобни офис столове, ергономично бюро, достатъчно светлина, помощна маса за принтер или скенер. Ако вниманието ви е насочено към това, как да се облегнете или къде да поставите ръцете си, това няма как да не затрудни фокусът върху работата ви.

Продуктивността не е пряко свързана с времето, прекарано в дадена задача, но и с гъвкавост, удобство и възможност за достатъчно движение.

3. Сложете растение.

Наистина! Има растения, които могат да помогнат за повишаване на  концентрацията и са от голяма полза и в офиса.

 И въпреки, че стайните растения не са традиционен метод за създаване на продуктивно работно пространство, но това не означава, че тяхното въздействие е въображаемо. Наличието на много растения около работното пространство помага за пречистване на въздуха и мотивира служителите да бъдат по-енергични и креативни.

4. Определете място за джаджите.

Смартфоните, таблетите и други джаджи могат да ви помогнат да останете организирани и ефективни, но също така могат да бъдат голям разсейващ фактор и причина за губене на време. В днешно време всички имаме толкова много екрани, които се конкурират за нашето внимание, така че създайте „дом“ за вашия смартфон, смарт часовник и други потенциално разсейващи джаджи. Дръжте ги на специално място, докато вършите работата си, за да не бъдете разсейвани от постоянен поток от известия.

5. Поддържайте пространството чисто.

Ако седите в разхвърляна стая и мислите как трябва да я подредите и как трябва да я почистите, вероятно няма да свършите много работа.  Всеки ден отделяйте няколко минути, за да подредите работното си пространство - изхвърлете ненужни предмети и създайте някаква организационна система, която отговаря на вашия стил.

Тук може да прочетете повече технологични новини!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай