Четвъртък,

Създаване на работно пространство за по-добра производителност

От: Екип на Стандарт -
Създаване на работно пространство за по-добра производителност
A
A
A

Заобикалящата ни среда влияе върху нашата производителност. Когато се налага да работим от дома обаче, често концентрацията ни спада, което се дължи на безбройните разсейващи фактори – от телевизора, през детето, което си играе или гледката от прозореца. Важно е да се каже, че не само местоположението, но и оформлението на офис мебелите и оборудването, потокът между отделните зони, може да определи цялостната атмосфера на един офис.

За щастие има трикове, които да повишат нивата на производителност и да превърнат дори и малкия кът в място, където да се вдъхновите да работите.

На първо място помислете за качествени мебели, каквито може да намерите в Leosmebel, a след това обърнете внимание и на малките фактори, за които иначе не се замисляме.

 1. Не се фокусирайте твърде много върху физическото оформление.

Въпреки че физическото пространство със сигурност е важно, също така е важно да култивирате атмосфера на производителност на работното си място. Това означава да започвате деня с идеята, че това е работно място, а не вашия дом, да живеете с мисълта, че без значение, че не сте в големия  офис, трябва да следвате правилата на фирмената култура.

Фирмената култура е основата на един бизнес, а като се фокусирате върху ясното дефиниране на вашата фирмена култура, вие задавате очакванията за поведението. Защото ефективността започва с мисленето, комуникацията и привеждането в съответствие на културата. 

Като създавате вашия домашен офис, определете зони, които да бъдат за работа и за почивка. Ако се налага да водите дълъг разговор по телефона, а офисът е в хола, не си позволявайте да излизате извън границите на стаята. Има голям шанс да се разсеете и след това да не се върнете на работното си място. Освен това, ако работното място е неудобно или пълно с разсейващи фактори, това може да доведе до по-ниска продуктивност.

2. Създайте възможности за движение и маневреност.

Най-добрият начин да останете фокусиран по време на дълъг работен ден е да разберете кога сте достигнали предела на производителността и да направите много кратка, бърза почивка, за да намерите и нова гледна точка върху това, върху което работите.

Освен това е много важно да имате удобни мебели. Какво означава това – уверете се, че разполагате с удобни офис столове, ергономично бюро, достатъчно светлина, помощна маса за принтер или скенер. Ако вниманието ви е насочено към това, как да се облегнете или къде да поставите ръцете си, това няма как да не затрудни фокусът върху работата ви.

Продуктивността не е пряко свързана с времето, прекарано в дадена задача, но и с гъвкавост, удобство и възможност за достатъчно движение.

3. Сложете растение.

Наистина! Има растения, които могат да помогнат за повишаване на  концентрацията и са от голяма полза и в офиса.

 И въпреки, че стайните растения не са традиционен метод за създаване на продуктивно работно пространство, но това не означава, че тяхното въздействие е въображаемо. Наличието на много растения около работното пространство помага за пречистване на въздуха и мотивира служителите да бъдат по-енергични и креативни.

4. Определете място за джаджите.

Смартфоните, таблетите и други джаджи могат да ви помогнат да останете организирани и ефективни, но също така могат да бъдат голям разсейващ фактор и причина за губене на време. В днешно време всички имаме толкова много екрани, които се конкурират за нашето внимание, така че създайте „дом“ за вашия смартфон, смарт часовник и други потенциално разсейващи джаджи. Дръжте ги на специално място, докато вършите работата си, за да не бъдете разсейвани от постоянен поток от известия.

5. Поддържайте пространството чисто.

Ако седите в разхвърляна стая и мислите как трябва да я подредите и как трябва да я почистите, вероятно няма да свършите много работа.  Всеки ден отделяйте няколко минути, за да подредите работното си пространство - изхвърлете ненужни предмети и създайте някаква организационна система, която отговаря на вашия стил.

Тук може да прочетете повече технологични новини!


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички