Суперкомпютърът Frontier е първият в света, който показва производителност над 1 екзафлоп

Изграден е на базата на AMD EPYC и Instinct

Суперкомпютърът Frontier е първият в света, който показва производителност над 1 екзафлоп | StandartNews.com

Успехът на AMD в сървърния сегмент се илюстрира от новото издание на списъка с 500-те най-бързи суперкомпютри в света. Този списък се оглавява от новата система Frontier, която съчетава 9 408 процесора AMD EPYC и 37 632 ускорителя AMD Instinct MI250x. Заедно те постигат производителност от над един екзафлоп, като за първи път в историята на суперкомпютрите е преодоляна тази символична бариера.

Според Националната лаборатория Оук Ридж, която експлоатира системата, тя може да осигури до 1,1 екзафлоп в непрекъснат режим, а максималната производителност достига 1,686 екзафлопа. Производителността на Frontier е повече от два пъти по-висока от тази на втория суперкомпютър в списъка и превишава общата производителност на следващите седем системи в актуализирания списък Top500.

Frontier също така успя да се нареди на второ място в списъка Green500, в който са включени най-енергийно ефективните суперкомпютри. Начело е сестринската система Frontier TDS. Тя постига високото си съотношение между ефективност и мощност чрез активно използване на графични процесори в ускорителите MI250x Instinct, с по четири на всеки от четирите процесора от поколение AMD EPYC Milan (64 ядра с тактова честота 2GHz), използвани в системата Frontier. AMD се гордее особено с факта, че нейните компоненти се използват в осем от десетте най-енергийно ефективни суперкомпютри в света, а в двадесетте най-големи - в седемнадесет системи.

Frontier използва платформата HPE Cray EX235a и заема 74 шкафа, свързани със 144 км мрежови кабели. Използва се течно охлаждане на компонентите, което също е в съответствие с модерните решения, използвани в този сегмент. През системата се изпомпват повече от 22 000 литра вода в минута, като се използват четири помпи с мощност 350 к.с. всяка и са проектирани да разсейват до 40 MW топлина. Според AMD капацитетът на помпите е достатъчен, за да се напълни плувен басейн с олимпийски стандарт (50 м) само за тридесет минути. Всеки стелаж тежи повече от 3600 кг, консумацията на енергия на цялата система достига 21,1 MW, а капацитетът за съхранение се измерва на 700 петабайта. Всъщност Frontier може да изпълни над 1 (1018) квинтилиона операции с плаваща запетая за една секунда.

До края на годината първите техници ще имат достъп до изчислителната мощ на Frontier, а пълномащабната работа ще започне в началото на следващата година. В юнското издание на списъка Top500 са включени 94 системи, базирани на компоненти на AMD, което е с 95 процента повече от миналата година. Наскоро дебютиралите ускорители AMD Instinct MI200 успяха да си проправят път към седемте суперкомпютъра в този списък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай