Starlink на SpaceX скоро ще бъде достъпна на някои самолети

Услугата ще е достъпна от средата на следващата година

Starlink на SpaceX скоро ще бъде достъпна на някои самолети | StandartNews.com

Сателитната интернет услуга Starlink на SpaceX скоро ще бъде достъпна на избрани самолети с официалното стартиране на Starlink Aviation през следващата година, обяви компанията. Твърди се, че услугата ще предлага интернет скорости до 350Mbps за всеки самолет, оборудван с Aero Terminal, който според доставчика е достатъчно бърз за видео разговори, онлайн игри „и други дейности с висока скорост на данни“.

Това със сигурност е голям скок от типичните скорости, предлагани от повечето Wi-Fi по време на полет. OneZero съобщава , че повечето полети или използват системи въздух-земя, които достигат около 10Mbps на полет (и работят само докато летят над земя), докато настоящите сателитни системи обикновено предлагат между 30Mbps и 100Mbps. Тъй като тези скорости са за самолет, действителните скорости могат да варират в зависимост от броя на пътниците, използващи интернет за всеки полет.

Според страниците за поддръжка на сайта на SpaceX, неговите интернет връзки ще бъдат достъпни по време на излитане, полет както над земя, така и над вода, кацане, с латентност до 20 ms. „Starlink Aviation ще има глобално покритие“, пише в съобщение. „Тъй като сателитите се движат в ниска земна орбита, винаги има сателити над главата или наблизо, за да осигурят силен сигнал на високи географски ширини и в полярните региони – за разлика от геостационарните спътници.“ Очаква се първите интернет връзки да бъдат налични в средата на 2023 г.

Изпълнителният директор на SpaceX Илон Мъск отдавна обсъжда плановете на компанията да предложи своята интернет услуга Starlink на самолети. През март 2021 г. SpaceX подаде искане до Федералната комисия по комуникациите да разреши използването на Starlink на движещи се платформи. „Това важи за самолети, кораби, големи камиони и фургони“, написа Мъск в Twitter малко след това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай