Spotify ще вземе парите на печелещите от птичи песни, горски шум, дъжд, вълни и др.

Платформите ще изключи подкастите с "бял шум" от програмата си за монетизиране

Spotify ще вземе парите на печелещите от птичи песни, горски шум, дъжд, вълни и др. | StandartNews.com

Подкасти с "бял шум", като например птичи песни, горски шум, дъжд, вълни или бръмчене на прахосмукачки и вентилатори, генерират 3 милиона часа слушане в платформата на Spotify всеки ден, благодарение на алгоритъм, който насърчава такова съдържание сред слушателите като част от усилията услугата да се превърне в най-добрия избор за подкасти. Създателите на подкасти за бял шум печелеха до 18 000 долара на месец, но от 1 октомври ще бъдат изключени от програмата за монетизиране Ambassador Ads.

Въпреки че компанията вече не възнамерява да харчи маркетинговия си бюджет за подкрепа на създателите на подкасти за бял шум, те все още ще могат да печелят пари от платформата чрез платени абонати, подкрепа от слушателите и реклама от трети страни.

Програмата Ambassador Ads плаща на създателите на съдържание въз основа на статистически данни за слушането и някои подкастъри са спечелили впечатляващи суми чрез нея. Мениджърите на Spotify твърдят, че биха могли да увеличат годишната си брутна печалба с 38 млн. долара, като премахнат подкастите с "бял шум" и пренасочат слушателите към други видове съдържание, но досега "не е реализирано нито едно предложение по въпроса".

Като част от актуализацията на програмата Ambassador Ads Spotify увеличи прага на аудиторията, необходим на подкастърите за участие в програмата, от 100 на 1000 уникални слушатели на Spotify през последните 60 дни. Компанията също така планира да покани повече водещи на подкасти в своята програма за автоматична реклама, където участниците могат да очакват да получат 50% от приходите.

Не е изненадващо, че Spotify търси начини да увеличи приходите си. През последните няколко години стрийминг гигантът имаше променлив успех, като последният му доклад за приходите показва, че услугата има 220 млн. платени абонати, което е с 27% повече от предходната година. Но компанията реализира с около 6% по-малко приходи от абонат и през юни съкрати 200 работни места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай