Spotify прекратява плащането на премиум абонамент чрез Apple App Store

През 2019 г. Spotify подаде антитръстова жалба срещу Apple в ЕС, твърдейки, че политиката на App Store уврежда конкуренцията

Spotify прекратява плащането на премиум абонамент чрез Apple App Store | StandartNews.com

Преди седем години Spotify започна да ограничава възможността новите клиенти да плащат за премиум абонамент чрез вградената система за плащане в Apple App Store. Сега услугата напълно се отказва от този метод на плащане. Наскоро Spotify изпрати писма до премиум абонатите, които досега са плащали за услугата чрез App Store, в които ги информира да се абонират отново за услугата след края на текущия период на плащане. За целта те трябва да използват друга система за плащане, например PayPal или кредитна карта.

В писмото от Spotify се казва: "Обръщаме се към вас, защото сте използвали платежната услуга на Apple, когато сте се абонирали за Spotify Premium. За съжаление, вече не приемаме този метод на плащане". На абонатите се казва, че акаунтът им автоматично ще бъде прехвърлен към безплатната услуга, поддържана от реклами, след като изтече периодът на платения абонамент. "Ако искате да запазите премиум абонамента си, ще трябва да се абонирате отново, след като приключи последният период на плащане и акаунтът ви бъде прехвърлен към безплатния акаунт."

Вероятно само малък брой абонати на Spotify Premium продължават да използват този метод на плащане. Говорител на Spotify потвърди, че компанията е започнала да уведомява "малък брой потребители, че остарелият метод на плащане, свързан с техния Premium акаунт, става неактуален". Според говорителя тези действия ще помогнат "да се гарантира, че Spotify може да продължи да предоставя на всички свои потребители възможно най-добрия абонамент".

Spotify спря да приема премиум абонаменти чрез App Store през 2016 г., за да избегне плащането на комисионна на Apple в размер до 30%, почти две години след като стрийминг услугата въведе тази система за плащане в платформата си. Клиентите, които се регистрираха чрез App Store, бяха таксувани с допълнителни 3 долара на месец, така че комисионата на App Store да не намалява приходите на Spotify.

През 2019 г. Spotify подаде антитръстова жалба срещу Apple в ЕС, твърдейки, че политиката на App Store уврежда конкуренцията. Това не е първият път, в който популярната музикална услуга Spotify обвинява Apple в антиконкурентно поведение и използване на господстващото си положение на пазара. Стрийминг услугата също изрази недоволство от подобна такса за магазина за приложения Google Play, но миналата година Spotify и Google обявиха пилотна програма, която дава възможност на клиентите на Spotify да избират как да плащат за премиум абонамент - чрез платежната система на Google или Spotify. Google все още начислява такса за тези покупки, но заяви, че тя е намалена с 4% в сравнение със стандартната ставка.

Актуализацията на методите за плащане в App Store вероятно няма да засегне повечето настоящи клиенти на Spotify. През 2019 г. Apple публикува, че приема плащания от 680 000 абонати на Spotify - по-малко от 1% от 100-те милиона премиум абонати на Spotify по това време. Според отчета за приходите на Spotify за четвъртото тримесечие на 2022 г. броят на премиум абонатите на популярната музикална услуга вече е надхвърлил 200 млн. Според данни на IBES от Refinitiv месечните активни потребители на Spotify са нараснали до 515 млн. през първото тримесечие на 2023 г. Допълнителен ръст на платените потребители на Spotify може да се очаква, когато компанията пусне нова премиум тарифа с висококачествен звук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай