Според голям дистрибутор недостигът на чипове не учи участниците на пазара на нищо

Проблемът с недостига вече е почти решен в сегмента на потребителската електроника, но продължава да е актуален в сегментите на автомобилостроенето, промишлената автоматизация и IoT, както и в сектора на сървърите

Според голям дистрибутор недостигът на чипове не учи участниците на пазара на нищо | StandartNews.com

Най-често чуваме за недостига на полупроводникови компоненти от производителите на чипове или от крайните потребители, но във веригата за доставки между тях има и дистрибутори, които могат да оценят ситуацията по свой собствен начин. Според тях другите участници на пазара бързо забравят за проблемите и не правят изводи за бъдещето, след като недостигът е бил отстранен.

Такива твърдения изказа в интервю за DigiTimes Тоби Гонърман, ръководител на американския дистрибутор на електронни компоненти Fusion Worldwide. Това не е първият случай, в който индустрията се сблъсква с недостиг на компоненти след земетресението във Фукушима през 2011 г., наводненията в Тайланд, недостига на RAM през 2005 г. и недостига на танталови кондензатори през 1999 г. Във всички случаи потребителите на тези продукти са се опитали да купят повече компоненти, отколкото са им необходими в обозримо бъдеще, и след това са претърпели загуби поради презапасяване. Според Гонърман тези проблеми бързо се забравят, щом доставките се нормализират. Нуждата от намаляване на складовите разходи се прояви веднага и производителите на електроника отново започнаха да купуват компоненти "в движение".

Проблемът с недостига вече е почти решен в сегмента на потребителската електроника, но продължава да е актуален в сегментите на автомобилостроенето, промишлената автоматизация и IoT, както и в сектора на сървърите. Според Fusion Worldwide ще отнеме поне още едно тримесечие, преди търсенето на компоненти да бъде задоволено до известна степен в тези пазарни сегменти. Само големите потребители на компоненти са склонни да сключват дългосрочни договори с доставчиците, а рискът от рязко намаляване на търсенето в бъдеще остава, така че тази схема не се прилага от всички компании.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай