SpaceX изведе в орбита още 53 сателита Starlink

Този месец SpaceX подписа договор с военновъздушните сили на САЩ

SpaceX изведе в орбита още 53 сателита Starlink | StandartNews.com

SpaceX изпрати в орбита поредната партида спътници от сателитното си съзвездие Starlink. Този път ракетата Falcon 9 изведе в космоса 53 спътника и след 9 минути се приземи на автономна плаваща платформа в Атлантическия океан край бреговете на Флорида.

Ракетата Falcon 9 със спътниците Starlink на борда беше изстреляна на 19 август в 15:21 ч. EDT от стартовата площадка на Базата на космическите сили на САЩ (CCSFS) в Кейп Канаверал във Флорида. SpaceX вече е извършила 37 изстрелвания в орбита тази година, което е нов рекорд за компанията. Двадесет и три от тях са за доставка на спътници Starlink в космоса. Общо компанията е изнесла в орбита над 3000 спътника. Предишният рекорд по брой изстрелвания в орбита - 31 за една година - беше поставен от компанията през 2021 година.

Този месец SpaceX подписа договор с военновъздушните сили на САЩ, в рамките на който ще тества системата Starlink за осигуряване на сателитни комуникации за американските военни бази в Европа и Африка. Пентагонът избра SpaceX за сателитен оператор на ВВС на САЩ, тъй като сателитната услуга Starlink има достатъчно покритие, за да задоволи нуждите на американската армия, за разлика от OneWeb, Amazon Kuiper и Telesat, които също използват сателити в ниска околоземна орбита, за да предоставят комуникационни услуги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай