Социалните мрежи могат да продължат да съхраняват потребителски данни от ЕС в САЩ съгласно ново споразумение

Решението идва три години след като върховният съд на ЕС отмени Privacy Shield

Социалните мрежи могат да продължат да съхраняват потребителски данни от ЕС в САЩ съгласно ново споразумение | StandartNews.com

Европейският съюз и САЩ се споразумяха за нов трансатлантически пакт за споделяне на данни. В съобщение Европейската комисия казва, че новата рамка трябва да позволи на информацията да тече свободно между двете локации, облекчавайки рисковете за компаниите за социални медии, които оперират в тях.

Решението идва три години след като върховният съд на ЕС отмени Privacy Shield - протокол, който позволява на базираните в САЩ компании да събират и обработват данни от граждани на ЕС. По това време съдът каза, че Privacy Shield не е направил достатъчно, за да запази данните на потребителите далеч от ръцете на американските разузнавателни агенции. Това беше удар за компании като Meta и Amazon, тъй като събирането на данни е съществена част от техния бизнес.

Когато тази политика беше отменена, това остави компаниите на куката да спазват политиките на ЕС за прехвърляне на данни. По-рано тази година ирландската Комисия за защита на данните (DPC) удари Meta с рекордна глоба от 1,3 милиарда долара за прехвърлянето на данни към САЩ, заявявайки, че компанията не е успяла да „се справи с рисковете за основните права и свободи“ на гражданите в ЕС. През 2021 г. Националната комисия за защита на данните на Люксембург наложи на Amazon глоба от 887 милиона долара за обработката на данни на жители на ЕС.

Новата рамка за поверителност на данните между ЕС и САЩ трябва да защити компаниите от подобни наказания, стига да се ангажират с нея. В допълнение към ограничаването на количеството задгранични данни, до които американското разузнаване може да получи достъп, новата рамка създава Съд за преглед на защитата на данните (DPRC), който може „независимо да разследва и разрешава жалби“, както и да нарежда изтриването на данни.

Американските компании също ще трябва да спазват различни задължения за поверителност, включително изискване за изтриване на лични данни, „когато вече не са необходими за целта, за която са били събрани“. Те трябва също така да гарантират, че тези предпазни мерки са налице, когато тези данни се споделят с трети страни.

Занапред не е ясно дали тази политика ще устои на съда на ЕС, тъй като два предишни опита за установяване на нова рамка бяха отхвърлени от съдиите. Ник Клег, президентът по глобалните въпроси на Meta, отговори на новината в Twitter, заявявайки, че компанията приветства новата рамка и отбелязва, че тя „ще защити стоките и услугите, на които разчитат хората и бизнеса от двете страни на Атлантическия океан“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай