Шести пореден сертификат Best in Test отличи мрежата на Yettel

Телекомът продължава с инвестициите в разширяването и надграждането на мрежата си

Шести пореден сертификат Best in Test отличи мрежата на Yettel | StandartNews.com
  • Мрежата на телекома отново се нареди сред топ 25% мобилни мрежи в света

Мрежата на Yettel беше отличена за шести пореден път с Best in Test сертификат от независимата организация за сравнителен анализ umlaut, част от Accenture. Организацията определя златния стандарт в индустрията, като сертификатът е базиран на реалното клиентско потребление и изживяване в мрежата. Методологията на измерване и оценяване следва да гарантира безпристрастна и справедлива оценка. Шестият сертификат на телекома покрива всички мрежови технологии заедно с 5G и отново доказва надеждността на мрежата на телекома. Yettel постигна резултат от впечатляващите 940 от 1000 възможни точки, а за сравнение миналата година те бяха 927. С този резултат мрежата на Yettel се класира най-високо в България и за втора поредна година се нарежда сред първите по качество 25% мобилни мрежи, тествани от umlaut в световен мащаб в периода 2022-2023 г.

“Шест поредни сертификата Best in Test e изключително постижение за всеки мобилен оператор. За Yettel той e повод за гордост и ясен знак, че се стремим да предлагаме най-доброто изживяване за нашите клиенти. Ще продължим да инвестираме в разширяването и надграждането на нашата мрежа, като планираме 5G покритието да достигне до поне 85% от населението на страната до 2026 г.”, каза Джейсън Кинг, главен изпълнителен директор на Yettel България.

“Трафикът в мрежата ни се увеличи с почти 70% през последната година и продължава да отчита пикови стойности. Този впечатляващ ръст и шести пореден сертификат Best in Test доказва, че с качеството на нашата мрежа ние успяваме да задоволим реалните нужди на клиентите, които не се измерват в това да реализират еднократно високи скорости, а да имат постоянно и оптимално задоволяване на техните нужди – гледане на видеа, стрийминг, работа и игра онлайн”, допълни  Спас Велинов, главен директор "Технологии" в Yettel България.

Методологията на измерване umlaut е световно призната в индустрията за един от най-високите стандарти за оценяване на мобилни мрежи. В България umlaut e направила измерване на мрежите за период от 24 седмици от края на юни 2022 г. до април 2023 г., а Yettel успява на получи 940 точки от максимални 1000, което е най-добрият резултат сред мобилните оператори в страната, съставен от 82 млн. софтуерни измервания.

От търговския старт през 2021 г. 5G мрежата на Yettel продължава да се разширява и надгражда с нови възможности. Още от първия ден телекомът отвори достъпа до 5G мрежата за всички абонаментни планове, независимо от цената. Телекомът осигурява и достъп до широко портфолио планове с неограничени мобилни данни и поддържани устройства, като по този начин гарантира максимално изживяване за клиентите. Данни на оператора показват, че 45% от клиентите са избрали план с неограничени данни, като тези потребители вече генерират 90% от целия трафик в мрежата. В същото време всички клиенти на телекома имат възможността и да провеждат разговори с кристално качество, благодарение на технологията VoLTE, стартирана в мрежата на Yettel още през 2018 г. Днес 64% от всички разговори се реализират именно чрез VoLTE, отчитат от телекома.

Инфраструктурата на всеки оператор е основният потребител на електрическа енергия и вредни емисии в сектора. Yettel стана първият български оператор, който обяви, че ще намали своя въглероден отпечатък и ще превърне мрежата си в “зелена”. В началото на март тази година телекомът предприе стратегическа стъпка като сключи 10-годишен договор за доставка на енергия от възобновяеми източници. 80% от потреблението на компанията ще бъде осигурено от 123 MW фотоволтаична централа, която се намира във Верила планина. Компанията очаква с нея да успее да спести за година повече от 33 тона вредни емисии, което се равнява на емисиите отделени от 6450 домакинства за същия период.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай