Шефът на Instagram отговаря на въпроси на Конгреса за безопасността

По-рано стана ясно, че социалната мрежа има огромно влияние върху тяхната психика

Шефът на Instagram отговаря на въпроси на Конгреса за безопасността | StandartNews.com

Ръководителят на Instagram Адам Мосери свидетелства пред Конгреса на САЩ за първи път в сряда. Той се опита да защити въздействието на приложението върху тийнейджърите и плановете на компанията да привлече по-малките деца в социалната мрежа.

Припомняме, че през септември изтекли документи от бившата служителка на Facebook Франсис Хауген я представиха като компания, която знае, че оказва влияние върху психичното здраве на някои от най-уязвимите ѝ потребители. И въпреки това не взема нужните мерки.

„32% от тийнейджърките споделят, че не се чувстват комфортно в телата си заради снимки в Instagram“, посочиха изследователи на компанията в презентация. Проучването също така установи, че в рамките на група тийнейджъри, които са потребители на Instagram и са имали мисли за самоубийство, 13% от британските потребители и 6% от американските потребители свързват желанието си да сложат край на живота си именно със социалната мрежа.

Компанията-майка на социалната мрежа, известна сега като Meta, е провела това изследване вътрешно и то беше разкрито само от публикации в The Wall Street Journal. Изтеклите документи се появиха по време на изслушването в сряда, като депутатите от подкомисията за защита на потребителите на Сената цитираха разкритията. Те настояха и за достъп до повече от вътрешните констатации на Instagram относно въздействието ѝ върху децата и тийнейджърите.

По време на изслушването Адам Мосери отхвърля някои от констатациите. В отговор на въпрос относно опасенията за пристрастяващата природа на Instagram – феномен, който повечето потребители биха могли да свидетелстват – той заяви, че „Не вярвам изследванията да показват, че нашите продукти са пристрастяващи“.

Мета не спира да твърди, че предпазните мерки, които предприема за Instagram, са адекватни и че изследването е извадено от контекста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай