Санкциите на САЩ разрушават световната екосистема на полупроводниците, твърди Китай

Миналия месец официални представители на САЩ, Нидерландия и Япония проведоха среща във Вашингтон, в резултат на която беше постигнато споразумение, като подробностите за постигнатите договорености все още не се разкриват от участниците в срещата

Санкциите на САЩ разрушават световната екосистема на полупроводниците, твърди Китай | StandartNews.com

Още в началото на октомври американски официални лица предложиха инициатива за разширяване на правилата за контрол на износа, които допълнително ограничават възможностите на Китай да развива своята полупроводникова индустрия. Тази седмица китайската асоциация на полупроводниковата индустрия заяви, че не одобрява опитите на САЩ, Нидерландия и Япония да работят заедно по въпроса.

Припомняме, че миналия месец официални представители на САЩ, Нидерландия и Япония проведоха среща във Вашингтон, в резултат на която беше постигнато споразумение, като подробностите за постигнатите договорености все още не се разкриват от участниците в срещата. Смята се, че представителите на САЩ са призовали своите европейски и японски партньори да координират по-добре съвместните си усилия за ограничаване на доставките на литографско оборудване за Китай. В случая на японските доставчици, както беше отбелязано по-рано, една трета от общите им приходи за 2022 г. са с произход от Китай. Холандската компания ASML оценява приходите си от Китай за 2021 г. на около 14 % от общите, но компанията контролира около 90 % от световния пазар на определена гама литографско оборудване, така че новите ограничения биха могли да бъдат болезнени за китайските клиенти.

Според South China Morning Post Китайската асоциация на полупроводниковата индустрия (CSIA) тази седмица осъди предложената от САЩ, Нидерландия и Япония сделка. Организацията, която обединява 744 компании, заяви следното: "Ние категорично протестираме срещу подобни действия, които разрушават световната екосистема на полупроводниците, като осъждаме неприемливата намеса на правителствата и властите." Членовете също така призоваха за по-голяма подкрепа на глобализацията и за съпротива срещу опитите за дестабилизиране на търсенето и предлагането.

"Ние сме против такива действия, които изключват китайската полупроводникова промишленост от глобалната система на иновации и ориентирана към свободния пазар конкуренция", добави CSIA. Представители на китайското външно министерство осъдиха действията на чуждестранните си колеги в края на януари, като подчертаха, че инициираната от САЩ сделка не само вреди на всички засегнати държави, но и застрашава постоянната стабилност на световната верига за доставки на полупроводникови компоненти. През декември миналата година китайските власти подадоха жалба до Световната търговска организация относно действията на САЩ. Още преди да бъдат затегнати ограниченията за износ през октомври, представители на китайската асоциация CSIA призоваха местните компании да засилят своята независимост от чуждестранни технологии и оборудване. Към 2021 г. китайската индустрия е само 24% самодостатъчна по отношение на полупроводниковите компоненти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай