Руски космонавти пристигнаха на МКС с украински цветове

Цветовете са сходни с цветовете на Московския държавен технически университет "Бауман"

Руски космонавти пристигнаха на МКС с украински цветове | StandartNews.com

Трима руски космонавти предизвикаха вълнение, след като пристигнаха на Международната космическа станция (МКС), облечени в цветовете на украинското знаме. Космонавтите Олег Артемиев, Денис Матвеев и Сергей Корсаков пристигнаха на МКС тази събота, облечени в скафандри в жълто със сини акценти, което беше прието като израз на подкрепа за Украйна. Те пристигнаха с руски космически кораб "Союз", като това е първият набор от руски космонавти, които пристигат на МКС от началото на инвазията в Украйна.

В секцията за въпроси и отговори по време на церемонията по посрещането на новопристигналите космонавти командирът Олег Артемиев беше попитан за цвета на скафандрите, с които са облечени. Той заяви, че всеки екипаж може сам да избере цветовете си, както съобщава Guardian. Според превода, предоставен от зрител в Twitter, той допълва с чувство за хумор, че са избрали жълтото, защото в склада имало много резервни жълти платове.

Много наблюдатели обаче приемат избора на цветовете като мълчаливо заявление за подкрепа на Украйна. Космическият експерт Ерик Бергер определи цветовете като "не дотам фини", а бившият астронавт на НАСА Скот Кели също направи коментар, като написа в Twitter, че руските космонавти са облечени в "украинско жълто".

Други наблюдатели обаче не се съгласиха, че изборът на цвят има нещо общо с Украйна. Space.com посочва, че цветовете на жълтото и синьото са сходни с цветовете на Московския държавен технически университет "Бауман", където са учили и тримата космонавти. И преди Артемиев е бил сниман в тази цветова комбинация. От друга страна, хората в Русия използват тази цветова комбинация като начин да покажат подкрепата си за Украйна.

Руското нахлуване в Украйна оказа сериозно въздействие върху международната космическа общност, като Европейската космическа агенция спря съвместната си мисия ExoMars с Роскосмос, а отношенията между Роскосмос и НАСА станаха по-обтегнати.

Въпреки напрежението МКС продължава да функционира в сътрудничество между Роскосмос, НАСА, ЕКА и други космически агенции. Астронавтът на НАСА Марк Ванде Хей ще напусне станцията в края на този месец с руски кораб "Союз" заедно с космонавтите Антон Шкаплеров и Пьотр Дубров.

Повече технологични новини може на намерите в рубрика Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай