Русия глоби Google с 365 милиона долара за видеоклипове в YouTube със „забранено“ съдържание

Не е ясно дали Google наистина ще плати глобата.

Русия глоби Google с 365 милиона долара за видеоклипове в YouTube със „забранено“ съдържание | StandartNews.com

Русия наложи глоба от близо 365 милиона долара (21,1 милиарда рубли) на Google за това, че не е изтрила видеоклипове в YouTube, които противоречат на законите на страната. В прессъобщение руският комуникационен регулатор Roskomnadzor заявява, че YouTube не е изпълнил заповедите за премахване на „забранено съдържание“, което включва видеоклипове, „насърчаващи екстремизъм и тероризъм“, както и предполагаема невярна информация за войната в Украйна.

През март Roskomnadzor заплаши да глоби Google за това, че не премахва „незаконни“ видеоклипове в YouTube, заявявайки, че таксата ще започне от 8 милиона рубли (около  94 675 долара по това време), с възможност да се покачи до 20 процента от годишните приходи на компанията. 21,1 милиарда рубли са част от годишния оборот на Google в страната, но не е ясно дали Google наистина ще плати глобата.

Миналия декември Русия глоби Google със 100 милиона долара за това, че отново не успя да изтрие забранено съдържание, но нещата ескалираха след нахлуването на Русия в Украйна. Подобно на много други технологични компании, Google отряза руските клиенти от различни услуги, като спря продажбата на реклами в Google, демонетизира канали в YouTube, собственост на руски държавни медии, и забрани достъпа до тези канали .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай