Rafael показа как лазерни оръжия свалят безпилотни самолети и ракети (видео)

Във видеото по-долу можете да видите как наземната пускова установка Iron Beam поразява дрон и бойна глава на ракета

Rafael показа как лазерни оръжия свалят безпилотни самолети и ракети (видео) | StandartNews.com

Израелската отбранителна компания Rafael Advanced Defence Systems представи тези дни на изложението IMDEX Asia 2023 в Сингапур корабна версия на своето лазерно оръжие Iron Beam. Бе представена и новата оръжейна система, за която компанията не бе споделяла информация.

Във видеото по-долу можете да видите как наземната пускова установка Iron Beam поразява дрон и бойна глава на ракета (01:00 и 1:40 на времевата линия на видеото). Системата Iron Beam е интегрирана в системата за противовъздушна отбрана и е предназначена за отразяване на широк спектър от въздушни заплахи по стръмни траектории на полета - от малки и големи безпилотни летателни апарати до балистични ракети с малък обсег на действие.

Лазерното въоръжение има много предимства, но до появата на мощните твърдотелни лазери и съвременните оптични превключватели беше трудно да се възползваме от тях. Химическите лазери бяха изключително обемисти, трудни и дори опасни за експлоатация и поддръжка. Полупроводниците и възможността за натрупване на кохерентно излъчване от няколко светлинни източника позволиха разработването на сравнително компактни и сравнително мощни - до 500 kW - лазери за бойното поле, които да се монтират на шасита на камиони и кораби.

В допълнение към мобилното устройство Iron Beam, Rafael изложи и морска версия. То има безкраен брой боеприпаси, не причинява съпътстващи щети под формата на разпръскване на фрагменти, лесно е за поддръжка и експлоатация и може лесно да се интегрира в съществуващите системи за противовъздушна отбрана. Израел обмисля интегрирането на Iron Beam в националната отбранителна система Iron Dome.

Всички големи държави в света, като се започне от САЩ, Германия, Франция и Обединеното кралство, се занимават с подобни разработки. В Русия подобна лазерна система на име "Пересвет" беше поставена на пилотно бойно дежурство на 1 декември 2018 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай