Първият космически турист Денис Тито е купил два билета за полет до Луната с кораба SpaceX Starship

Ако всичко върви по план, Тито може да постави рекорд като най-възрастния човек, участвал някога в орбитален полет

Първият космически турист Денис Тито е купил два билета за полет до Луната с кораба SpaceX Starship | StandartNews.com

Американският предприемач Денис Тито, който през 2001 г. стана първият космически турист, летял до Международната космическа станция, обяви, че той и съпругата му Акико са платили за билети за пътуване около Луната с кораба SpaceX Starship. Все още не е определен график на мисията, тъй като корабът все още не е завършен, но се очаква тя да бъде реализирана в края на десетилетието.

"Погледнахме се и веднага разбрахме всичко", казва Тито за решението да лети със съпругата си до спътник на нашата планета. Той добави, че идеята за участие в мисията се е появила за първи път през 2021 г. по време на посещението на двойката в централата на SpaceX в Калифорния.

Според съобщенията семейство Титов вече са подписали договор със SpaceX, като по този начин са запазили местата си в предстоящата мисия, при която те и още десет туристи ще прекарат една седмица в космоса и ще обиколят Луната, приближавайки се до повърхността на спътника на разстояние 40 км.

Ако всичко върви по план, Тито може да постави рекорд като най-възрастния човек, участвал някога в орбитален полет, да не говорим за полет до Луната. Понастоящем Тито е на 82 години, а рекордът за най-възрастен астронавт принадлежи на Джон Глен, който лети със совалката "Дискавъри" на НАСА на 77-годишна възраст.

"Провериха всички възможни проблеми и се оказа, че няма такива", казва Тито за проведените физиологични и когнитивни тестове. Тито отбеляза, че той самият и 57-годишната му съпруга са преминали успешно всички проверки. Любопитно е, че Тито вече е бил един от най-възрастните хора, летели в космоса, когато преди две десетилетия е отишъл на МКС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай