Първа победа за електрическа кола в етап на рали Дакар

В колата има и 2,0-литров TFSI бензинов мотор от DTM, който служи работа за генератор за зареждане на батерията

Първа победа за електрическа кола в етап на рали Дакар | StandartNews.com

Испанецът Карлос Сайнц спечели третия етап от рали Дакар в Саудитска Арабия. Във вторник  пилотът на Audi написа история, след като стана първият, печелил етап от ралито с бъги, разчитащо на електрическо задвижване.

Триумфът в 225-километровия етап около Ал Кайсума е 40-а етапна победа за пилота в кариерата му. Неговият Audi RS Q e-tron има три електрически двигателя и бензинов двигател за зареждане на батериите по време на по-дългите етапи на двуседмичното събитие за издръжливост.

Бъгито разполага с 52 кВтч батерия, която тежи 370 кг с охлаждането. Благодарение на сложната техническа система, прототипът има електрическа мощност от 220 кВт и общо 288288 кВт за цялата система за задвижване.

В колата има 2,0-литров TFSI бензинов мотор от DTM, който служи като генератор за зареждане на батерията и е необходим при преходите. ДВГ е настроен да оперира в ефективен диапазон от 4500 до 6000 об/мин, а консумацията е под 200 грама гориво на кВтч.Работата му се подпомага и от генератор, зареждащ батериите от спирачната система. Бъгито ускорява до 100 км/ч за 4,5 сек, а максималната скорост е лимитирана на 170 км/ч.

Четете повече технологични новини в нашата специализирана рубрика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай