Facebook неефективно отсява политическата реклама

Множество рекламодатели заобикалят правилата на социалната мрежа без да бъдат хванати

Facebook неефективно отсява политическата реклама | StandartNews.com

През последните години, особено след скандала с Cambridge Analytica, стана ясно, че политическата реклама в най-голямата социална мрежа  Facebook може да бъде сериозен инструмент за манипулации.

В отговор на недобросъвестните опити, ръководството на социалната мрежа въведе редица правила за този вид агитация в мрежата. Рекламата на политически партии и личности преминава през специални одобрения и трябва да бъдe изрично обозначенa. Освен това, избирателите могат да преценят и дори да изключат въпросната реклама, ако не искат да виждат подобно съдържание.

Оказва се обаче, че тези инструменти до голяма степен не работят и често биват заобикаляни от политиците. Голяма част от алгоритмите разчитат на честността на рекламодателите сами да обозначат своята реклама като политическа, за да може тя да влезе в специалните регулации. Автоматизираният процес на филтриране на рекламите не работи никак добре, посочва проучване.

Проучването на университетите на Ню Йорк и KU Leuven в Белгия показва, че този проблем може да е по-тежък, отколкото всички до този момент са си мислили. Екипът академичната общност изследва 189 000 политически реклами, активирани във Facebook между юли 2020 г. и февруари 2021 година. Резултатите показват, че мрежата е пропуснала цели 83% от рекламите. Те са били с политическа насоченост, а са предоставяни на потребителите на Facebook по правилата за обикновените реклами. 21% пък са сбърканите кампании за различни продукти, които били определени за политическа реклама.

Учените споделят и различни примери за избори по света, в които рекламите на политиците са погрешно класифицирани. Най-много погрешно допуснати реклами има в САЩ, но не са малко и тези в Македония, Аржентина и Турция. България не е спомената в проучването.

А ето тук ще прочетете още вълнуващи новини от технологичния свят!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай