Промени в борда на директорите на Twitter

Егон Дърбан не успя да спечели подкрепа от мнозинството от акционерите на Twitter, за да остане в борда за още един мандат

Промени в борда на директорите на Twitter | StandartNews.com

На фона на притесненията за бъдещата сделка на Илон Мъск за Twitter, бордът на директорите на претърпя неочаквана промяна.

В сряда съ-изпълнителният директор на Silver Lake Егон Дърбан не успя да спечели подкрепа от мнозинството от акционерите на Twitter, за да остане в борда за още един мандат. Това се случва, след като групи инвеститори изразиха опасения, че той участва е в борда на твърде много публични компании. Дърбан предложи оставката си след гласуването, но в петък членовете на борда отказаха да я приемат. Вместо това те сключиха споразумение Дърбан да подаде оставка от две други места в борда през следващата година.

Аргументите на директорите са, че „приемането на оставката на г-н Дърбан в този момент не е в най-добрия интерес на компанията“.

Решението на борда е разбираемо, като се има предвид тесните връзки на Дърбан с Илон Мъск, който е в процес на придобиване на Twitter. Като главен изпълнителен директор на фирмата за частни инвестиции Silver Lake, Дърбан е работил с Мъск по редица големи сделки с дялово участие и се смята за един от най-близките съюзници на Мъск, както и за решаваща фигура, тъй като предложеното от Мъск изкупуване на компанията куца.

Бившият главен изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси, който също се смята за приятелски настроен към Мъск, напусна борда на Twitter в опит да се съсредоточи повече върху своята компания за плащания и криптовалута, Block .

На 25 април Мъск сключи споразумение за закупуване на всички неизплатени акции на Twitter на цена от 54,20 долара - но през последните седмици той изпрати смесени съобщения за това дали ще изпълни това споразумение, като увеличи натиска върху борда на Twitter. На 13 май Мъск каза, че сделката за изкупуване е „на изчакване“ в очакване на по-широко разследване на дейността на ботове в платформата.

Мнозина тълкуват този ход като усилие за предоговаряне на изкупуването на по-ниска цена, сценарий, който Мъск описа като „не е изключен“. Ръководството на Twitter твърди, че споразумението не подлежи на преговори. Със задачата да защитава интересите на акционерите, бордът на директорите на Twitter вероятно ще играе централна роля в прилагането на споразумението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай