Четвъртък,

Преминаването на Ford към електромобили може да доведе до съкращаване на почти една четвърт от работната сила

От: Кристиан Антонов -
1287
Преминаването на Ford към електромобили може да доведе до съкращаване на почти една четвърт от работната сила
A
A
A

Ford планира да намали годишните си оперативни разходи с 3 млрд. щ. долара до 2026 г. в светлината на драстичната промяна на стратегията и намеренията за преминаване към електрически превозни средства. Като част от тази програма ще бъде съкращаването на 8000 служители - една четвърт от работната сила в САЩ, съобщи Bloomberg.

Съкращенията ще засегнат подразделението Blue на Ford, което е специализирано в производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене, докато авангардният Ford Model E ще продължи да разработва електрически автомобили и софтуерни решения. Според източниците на Bloomberg планът за съкращаване на персонала все още не е одобрен и компанията ще освобождава служители постепенно, но ще започне преди края на лятото. Компанията има 31 000 американски служители и се очаква те да бъдат основната част от съкращенията.

Миналия четвъртък главният изпълнителен директор на Ford Джим Фарли изпрати видеопослание до своите подчинени, в което потвърди намерението да намали оперативните разходи и не отрече предстоящите съкращения, според Detroit Free Press. Но директорът на Ford за връзки с обществеността и корпоративна политика Т.Р. Рийд отказа да обсъжда "чужди спекулации за нашия бизнес", според The Verge.

Компанията вече заяви намерението си да инвестира 50 млрд. долара в прехода към електрически превозни средства, като източникът на тези средства ще трябва да дойде от "традиционното" подразделение Blue. Междувременно единственият начин за намаляване на разходите е да се съкрати броят на служителите, тъй като ситуацията в производството е трудна: поради нарастващите разходи за суровини най-популярните модели като Mustang Mach-E са на ръба на рентабилността, а Ford реши да въведе евтини батерии на базата на железен фосфат (LFP).


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички