Потребителски и софтуерни грешки са причинили загубата на повече от 1 милиард долара в Ethereum

Около половината от тази сума идва от грешка в портфейла за криптовалута Parity

Потребителски и софтуерни грешки са причинили загубата на повече от 1 милиард долара в Ethereum | StandartNews.com

Хиляди софтуерни и потребителски грешки, свързани с блокчейна Ethereum, доведоха до загубата на 636 000 "монети" от едноименната криптовалута (ETH) на обща стойност 1,15 млрд. долара, според Конър Гроган, управляващ директор на криптоборсата. Това е около 0,5% от общия оборот на Етериум (около 120 млн. единици).

Около половината от тази сума идва от грешка в портфейла за криптовалута Parity: през 2017 г. са блокирани 306 000 ETH (538 млн. долара). През 2019 г. имаше грешка в интелигентния договор на борсата за криптовалути Quadriga, която доведе до загубата на 60 хил. ETH (108 млн. долара), а други 11,5 хил. ETH бяха недостъпни поради неуспешното пускане на колекцията Akutars NFT. И накрая, 24 хил. ETH на стойност 43 млн. долара бяха изпратени от самите потребители на Ethereum на адрес за изгаряне на токени и е невъзможно да бъдат върнати и оттам.

В действителност сумата на изгубените "монети" може да е по-голяма от съобщените 1,15 млрд. долара, признава г-н Гроган. Неговата статистика включва само онези случаи, при които токените са били трайно блокирани поради грешки или неизправности, но има и случаи, при които потребителите са загубили частните ключове на своите криптовалути. Загубата на токени може да бъде причинена и от лоша шега, както се случи с колекционера на NFT Franklinisbored - миналото лято той загуби 100 ETH (тогава 150 хил. долара), след като направи шеговит залог на домейн в Ethereum Name Service (ENS), който сам регистрира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай