Половината от 11 000-те служители на Meta, които са загубили работата си, са били на технически позиции

Според ръководството на Meta най-голямото съкращение в историята на Facebook е засегнало персонала на всички нива и във всеки от екипите, включително специалистите с високи резултати

Половината от 11 000-те служители на Meta, които са загубили работата си, са били на технически позиции | StandartNews.com

През изминалата седмица Meta беше принудена да съкрати 11 000 служители, което се равнява на около 13% от работната ѝ сила. Никога досега в 18-годишната история на Facebookна ръководството не се е налагало да прибягва до толкова мащабни съкращения на персонала. Оказва се, че 46% от съкратените служители на Meta са били на технически позиции, много от които са свързани с разработването на устройства.

През уикенда Ройтерс сподели тези разкрития, като се позова на коментари на ръководството на Meta по време на общо събрание на персонала. Компанията ще претърпи промени и в организационната си структура. По-специално, отделът, отговарящ за гласовите и видеоразговорите, ще бъде обединен с други структурни звена, отговарящи за съобщенията. Ще бъде създаден нов отдел на Семейната фондация, който ще се специализира в решаването на сложни инженерни проблеми.

Според ръководството на Meta най-голямото съкращение в историята на Facebook е засегнало персонала на всички нива и във всеки от екипите, включително специалистите с високи резултати. Лори Голър, ръководител на отдел "Човешки ресурси" в Meta, обясни, че 54% от съкратените са на административни длъжности, а останалите са свързани с технически дейности. Отделът за наемане на служители е намален почти наполовина. Не се планират допълнителни съкращения, но разходите ще бъдат намалени чрез други елементи, като например такси за изпълнители, наем на имоти, разходи за компютърна инфраструктура и различни продукти.

Техническият директор Андрю Босуърт, който отговаря за подразделението за метавселени на Reality Labs, заяви пред подчинените си, че Meta ще спре работата по умните дисплеи Portal, използвани за видеоконференции, както и по умните часовници, които все още не са представени. По-рано тази година Meta реши да спре продажбата на дисплеи Portal за физически лица и да се съсредоточи върху корпоративния сегмент, но сега ръководството реши, че дори и тогава инвестицията в серията Portal ще бъде напразна.

Специалистите, които бяха привлечени за разработването на смарт часовника, ще работят по устройствата с добавена реалност. Във всеки случай повече от половината от служителите на Reality Labs в момента работят в тази област. Основателят на компанията Марк Зукърбърг добави, че не възнамерява да увеличава значително персонала на Reality Labs в бъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай