Плаващите слънчеви панели могат да захранват хиляди градове

Te работят подобно на тези, разположени над сушата

Плаващите слънчеви панели могат да захранват хиляди градове | StandartNews.com

Хиляди градове по света биха могли да се захранват изцяло със слънчеви панели, плаващи върху водни резервоари, според ново изследване. Това е сравнително лесен начин за генериране на възобновяема енергия на местно ниво, като същевременно се пести вода.

Слънчевите решетки, окачени над вода, или плаващите волтаици, работят подобно на тези, разположени над сушата. Панелите стоят на сал, вместо на паркинги, покриви или други заземени стойки. Те все още не са били внедрени на много места по света и са произвели електричество, по-малко от 1 процент от наземните слънчеви ферми в света през 2020 г. Сега ново проучване, публикувано в списанието Nature Sustainability, показва колко много потенциални градове могат да се възползват от тази нововъзникваща технология.

Изследователите откриха, че 6256 града в 124 страни биха могли на теория да задоволят цялото си търсене на електроенергия от слънчеви панели, разположени в близките водни резервоари. Те просто ще трябва да покрият около 30 процента от водната повърхност с плаващи волтаици. Изследователите анализираха 114 555 резервоара по света, използвайки множество бази данни и след това моделираха потенциално генериране на електроенергия, използвайки реалистични климатични данни.

И тъй като всички тези плаващи масиви биха блокирали достатъчно слънчева светлина, за да намалят изпарението, изследователите прогнозират значителни икономии на вода. Кумулативно, панелите ще спестят вода, необходима за 300 милиона души годишно (или приблизително 106 кубични километра годишно). Това би било изключително полезно, тъй като сушите, влошени от изменението на климата, водят до пресушаване на резервоарите .

Има и други практически ползи. На сушата големите слънчеви ферми могат да се конкурират за пространство с други приоритети като селско стопанство или опазване на местообитанията. Плаващи във водни резервоари, фотоволтаичните панели могат да избегнат това. 

Разбира се, разработчиците все пак ще трябва да оценят всеки резервоар, за да ограничат всички отрицателни странични ефекти. Покриването на твърде голяма част от резервоара със слънчеви панели може да доведе до по-малко кислород във водата, например, което може да навреди на рибите. Изграждането на изкуствени резервоари, а не на естествени водни тела може да бъде по-малко вреден вариант, отбелязва изследването.

Проучването установи, че най-големият потенциал за флотоволтаици е концентриран на места, където вече има много общности, живеещи в близост до водни резервоари. Те обикновено са по-малки популации от по-малко от 50 000 души, подобно на град с размерите на Бърлингтън, Върмонт или Харисбърг, Пенсилвания. Само 15 процента от изследваните градове с население над 1 милион души биха могли да задоволят цялото си търсене на електроенергия само с плаващи слънчеви ферми. САЩ са страната с най-подходящи резервоари, следвани от Китай и Бразилия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай