Отпаднаха надеждите за нов смартфон BlackBerry

Поредният опит за възраждане на легендарните модели завърши с неуспех

Отпаднаха надеждите за нов смартфон BlackBerry | StandartNews.com

След като в миналото бе една от най-популярните компании на пазара за мобилни телефони, BlackBerry претърпя различни трансформации и продажби на патенти, име, нейни запазени марки и т.н. Като че ли краят на тази легенда е неизбежен, въпреки че постоянно бива отлаган.

Преди малко повече от месец OnwardMobility, малката компания от Остин, натоварена с възкресяването на марката смартфони BlackBerry, след дълги години и много неуспешни опити заяви, че нейното забавено 5G BlackBerry устройство все пак ще се появи.

"Въпреки че се сблъскахме с различни забавяния, които ни попречиха да доставим  модела през 2021 г.", гласеше публикацията в блога, "от този месец ще предоставяме по-редовни актуализации, които ще изяснят и отговорят на много от вашите въпроси относно ултрасигурния 5G корпоративен смартфон, който пускаме на пазара." Постът в блога е озаглавен "Противно на общоприетото мнение, ние не сме мъртви".

Времето обаче мина, февруари 2022 г. дойде и все още няма новини за прераждането на марката в нов 5G BlackBerry смартфон.  Според Кевин Михалук, основател на сайта CrackBerry и независимо потвърдено от други източници, OnwardMobility не продължава напред с проекта, след като лицензът им за използване на името BlackBerry е бил отменен. Според източниците BlackBerry се стреми да се отдалечи още повече от дните, в които беше доставчик на смартфони, след като по-рано този месец продаде останалата част от портфолиото си от мобилни патенти за 600 млн. долара.

Макар че досега не са се появявали снимки на изградения от OnwardMobility 5G BlackBerry, се съобщава, че телефонът черпи вдъхновение от дизайна на Priv - слайдер модел с Android, пуснат на пазара в края на 2015 година. Priv беше единственият телефон с Android, произведен от канадската компания, преди тя да започне да възлага проектирането и производството на своите устройства на TCL през 2016 година. Малко по-късно тя сключи лицензионно споразумение с TCL, в резултат на което китайската компания започна да произвежда устройства с Android, използващи името BlackBerry Mobile, включително KEYone и KEY2.

След като TCL остави лицензионното си споразумение с BlackBerry да изтече и проблемите с компанията по отношение на текущата софтуерна поддръжка за нейните телефони с Android, канадската фирма се впусна отново в мобилното пространство с OnwardMobility и FIH Mobile Limited, дъщерно дружество на Foxconn.

Подписана през 2020 г., тази стъпка ще доведе до това, че малкият стартъп, базиран в Тексас, започна да извършва „продуктово планиране и пазарно развитие за смартфоните BlackBerry в Северна Америка, а FIH Mobile започна проектира и произвежда устройствата BlackBerry при строги насоки, за да гарантира целостта на компонентите, устройствата и веригата за доставки", според официални съобщения за пресата от компаниите.

Според източниците продължаващите забавяния, свързани с веригата за доставки, в съчетание с промяната на мнението на главния изпълнителен директор на BlackBerry Джон Чен относно поставянето на марката на още един смартфон, са довели до решението да се оттегли подкрепата за проекта. Тъй като OnwardMobility вече не може да използва името BlackBerry, тя реши да не продължава с разработките.

А тук ще намерите още технологични новини!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай