Още една глобална компания напуска напълно Русия

Макдоналдс се оттегля официално

Още една глобална компания напуска напълно Русия | StandartNews.com

След като преди 30 години McDonald's се превърна в символ на промяната, когато отвори първия си ресторант в Москва, със започването на инвазията в Украйна веригата временно затвори повече от 800 ресторанта. Сега ръководството реши да напусне Русия напълно, пише CNN.

Веригата ще продаде бизнеса си в Русия, заявявайки, че "хуманитарната криза, причинена от войната в Украйна, и ускоряващата се непредвидима оперативна среда са накарали McDonald's да заключи, че продължаването на собствеността върху бизнеса в Русия вече не е издръжливо, нито е последователно с ценностите й."

През март, малко след началото на войната, McDonald's последва други западни компании и временно затвори своите ресторанти в Русия.

След като продажбата бъде финализирана, руските ресторанти няма да имат право да използват името, логото или менюто на McDonald's. На служителите им все още ще се плаща до приключването на сделката и работата им ще остане, с който и да е потенциален купувач.

Главният изпълнителен директор Крис Кемпчински казва, че се гордее с над 60 000 работници,

Решението слага забележителен край на тридесетилетните отношения на McDonald's с Русия. McDonald's отвори вратите на първия си ресторант в Москва на 31 януари 1990 г. Тогава са обслужени над 30 000 души, а площад Пушкин остава отворен с часове по-късно от планираното поради тълпите.

Пристигането в Москва беше нещо повече от Биг Мак и пържени картофи, отбеляза Дара Голдщайн, експерт в Williams College. Това беше най-яркият пример на опита на президента на Съветския съюз Михаил Горбачов да отвори своята разпадаща се страна за външния свят.

„Излизането на McDonald's е следващата форма на изолация, който сега трябва да гледа в страната за инвестиции и развитие на потребителската марка", каза Нийл Сондърс, управляващ директор на GlobalData. Той добави, че други западни марки заемат "принципна позиция по отношение на концепциите за свобода и демокрация" и преразглеждат бизнеса си в Русия.

McDonald's ще загуби значително от напускането на Русия - между 1,2 милиарда и 1,4 милиарда долара. В последния си отчет за приходите компанията казва, че затварянето на ресторантите му в Русия му е струвало 127 милиона долара през последното тримесечие. Близо 27 милиона долара идват от разходи за персонал, плащания за лизинг и доставки. Другите 100 милиона долара са от храна и неща, които ще трябва да изхвърли.

McDonald's имаше 847 ресторанта в Русия в края на миналата година, според инвеститорски документ. Заедно с други 108 в Украйна, те представляват 9% от приходите на компанията през 2021 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай