Огромен вулкан създава нов остров в Тихия океан

Това се случва след изригване в близост до Тонга

Огромен вулкан създава нов остров в Тихия океан | StandartNews.com

След масивно подводно вулканично изригване близо до тихоокеанската островна държава Тонга, властите се опитват да установят контакт с жителите и да преценят колко сериозно са повредени домове и имущество. Светът затаи дъх, докато властите съобщават, че не са сигурни дали ще има жертви. Но бедствието привлича вниманието и към една завладяваща геоложка драма.

Оказва се, че вулканът активно добавя нова земна маса към малък и новообразуван остров. С други думи, виждаме растежа на нов остров в реално време.

През 2015 г. същият подводен вулкан изригна и образува нов остров, въпреки че учените смятаха, че той ще ерозира в рамките на месеци. Седем години по-късно обаче е точно обратното. Същият остров се разраства и почти сигурно е станал по-голям по време на изригването през уикенда. Всъщност, само миналия месец едно по-малко изригване е увеличило размера на острова с почти 50 процента.

През 2015 г. Sydney Morning Herald съобщи, че, изненадващо, животът е бил в изобилие на новородения остров. Чайки и други морски птици са летели във въздуха и са кръжали около вулканичния бряг.

Със сигурност ще научим повече за новия остров през следващите седмици, но по-важен сега е въпросът за Тонга и местните жители. Остава надеждата, че няма да има жертви след природното бедствие и че щетите няма да бъдат твърде големи.

А тук ще намерите още технологични новини!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай