Вторник,

Огромен вулкан създава нов остров в Тихия океан

От: Катерина Митева -
514
Огромен вулкан създава нов остров в Тихия океан
A
A
A

След масивно подводно вулканично изригване близо до тихоокеанската островна държава Тонга, властите се опитват да установят контакт с жителите и да преценят колко сериозно са повредени домове и имущество. Светът затаи дъх, докато властите съобщават, че не са сигурни дали ще има жертви. Но бедствието привлича вниманието и към една завладяваща геоложка драма.

Оказва се, че вулканът активно добавя нова земна маса към малък и новообразуван остров. С други думи, виждаме растежа на нов остров в реално време.

През 2015 г. същият подводен вулкан изригна и образува нов остров, въпреки че учените смятаха, че той ще ерозира в рамките на месеци. Седем години по-късно обаче е точно обратното. Същият остров се разраства и почти сигурно е станал по-голям по време на изригването през уикенда. Всъщност, само миналия месец едно по-малко изригване е увеличило размера на острова с почти 50 процента.

През 2015 г. Sydney Morning Herald съобщи, че, изненадващо, животът е бил в изобилие на новородения остров. Чайки и други морски птици са летели във въздуха и са кръжали около вулканичния бряг.

Със сигурност ще научим повече за новия остров през следващите седмици, но по-важен сега е въпросът за Тонга и местните жители. Остава надеждата, че няма да има жертви след природното бедствие и че щетите няма да бъдат твърде големи.

А тук ще намерите още технологични новини!


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички