Новата версия на PlayStation 5 получава 6nm процесор Oberon Plus вместо 7nm Oberon

Пускането на по-малки чипове за PlayStation 5 означава, че на една силициева пластина могат да бъдат създадени повече чипове. Така че на теория производството на подобрена конзола може да струва с до 12% по-малко

Новата версия на PlayStation 5 получава 6nm процесор Oberon Plus вместо 7nm Oberon | StandartNews.com

Новата версия на игровата конзола PlayStation 5 с номер на модела CFI-1202 е снабдена с нов потребителски хибриден процесор с кодово име Oberon Plus, съобщава порталът Angstronomics. Чипът използва по-тънък производствен процес, което го прави по-компактен от предшественика му Oberon.

Според източника новите игрови конзоли на Sony вече използват по-компактен процесор, произведен в съоръженията на TSMC с помощта на по-усъвършенствана 6nm технология. Припомняме, че оригиналната конзола беше произведена с процесора Oberon, който използва 7 nm технологията на TSMC за процесори N7.

В архитектурно отношение новият чип не е променен. Той все още използва изчислителни ядра AMD Zen 2 и графична архитектура RDNA 2. Производителността остава непроменена. Площта на чипа на новия процесор е около 260 mm2. За сравнение, площта на чипа на оригиналната версия е 300 mm2.

В началото на този месец стана ясно, че Sony е пуснала нова версия на конзолата PlayStation 5. Производителят е променил изцяло дизайна на вътрешните му компоненти. Новата версия има по-малка дънна платка и по-малка и по-лека система за охлаждане. Последното стана възможно именно благодарение на смяната на процесора на декодера с нов по-тънък технологичен процесор. Както беше отбелязано в по-ранна разбивка на новата версия, обновената конзола се нуждае от по-малко енергия и следователно е по-малко взискателна по отношение на охлаждането.

Пускането на по-малки чипове за PlayStation 5 означава, че на една силициева пластина могат да бъдат създадени повече чипове. Така че на теория производството на подобрена конзола може да струва с до 12% по-малко.

Според Angstronomics Microsoft също смята да премине към по-малки процесори в своите игрови конзоли Xbox Series S и X в обозримо бъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай