Понеделник,

Нов метод за рисуване може да реши проблемите, свързани с дефицита на вниманието

От: Екип на Стандарт -
896
Нов метод за рисуване може да реши проблемите, свързани с дефицита на вниманието
A
A
A

Нейрографиката стимулира т.нар. огледални неврони, открити от италиански учени в края на миналия век. Именно те според редица специалисти са причината за появата на емпатия при хората и дори – за възникването на човешката реч

 

В съвременния претоварен с информационни източници и съобщения свят дефицитът на внимание се превръща във все по-сериозен проблем за голяма част от населението. Стотиците съобщения, електронни писма, новини и други външни стимули ни разконцентрират почти през целия ден (а нерядко и през нощта), пречейки ни да работим и учим ефективно, или просто да си почиваме. Нашето собствено внимание постепенно се превръща в най-важния ни ресурс, който е все по-ограничен под влиянието на новите технологии. Налага се нуждата от нови неинвазивни методи, които да възстановят баланса и да ни върнат контрола върху собствените ни мисли.

Един такъв метод е все по-популярната по света, а от скоро – и в България – нейрографика. Тя е измислена от руския професор Павел Пискарьов и се базира на влиянието на ума и невроните чрез рисуване на специфични елементи. У нас сесии по нейрографика се провеждат в българския център за личностно развитие Mahama’s Life School. Той е създаден от опитния коуч Мая Бонева – Mahama, която събира в своя екип доказани специалисти в различни области на личностното развитие и психологията. Сред тях е и Лалка Павлова, сертифициран специалист – нейрографик, който налага у нас иновативния метод за работа върху себе си чрез рисуване.

“Нейрографиката е процес, в който чрез рисуване повлияваме на невронните мрежи, образуващи невропътеките в мозъка ни. А невропътеките са местата, където са записани механизмите ни за възприемане и справяне с всичко в живота. И ако искаме да направим каквато и да е промяна на нещо, с което не сме в синхрон, което усещаме, че не ни е от полза, то трябва да пренаредим именно невронната мрежа, отговаряща за него” – споделя Павлова.

Нейрографиката влияе на мозъчната дейност и до известна степен я измерва, но без прибягването до каквито и да е уреди. Когато види даден образ, умът извиква от базата данни познатите опитности, начертава известните модели на поведение и не ни оставя голям избор, освен да ги преповторим. Нейрографиката заобикаля тази му “услужлива” особеност, като не работи с познати образи. Методът използва базови фигури, цветове и линии, които не говорят нищо на рационалния ум. Нейрографиката е базирана на Юнгианската интерпретация за структурата на съзнанието и подсъзнанието. Различното при нея е, че поставя това знание в практика и изгражда връзка между всяко от нивата на подсъзнанието с рационалната част. Това се случва през различен тип рисуване на всеки отделен етап. Основната цел е под ръководството на сертифициран специалист да нарисуваме нови невронни пътеки и в крайна сметка да се справим с проблеми като дефицит на вниманието, страхове, блокажи, травми, както и с предизвикателства като липсата на любов, преодоляване на загуба и раздяла с близък, неудовлетворение от живота, стрес и напрежение и др.

Важно място в развитието на нейрографиката заема откриването в края на миналия век на т.нар. огледалните неврони. Това са неврони, срещащи се при различни бозайници, както и при човека, които отразяват чужди действия, все едно те се извършват от самия наблюдател. В научните среди се смята, че именно огледалните неврони са отговорни за наличието на емпатия при хората и дори за способността ни да развием човешка реч. Вече има мнения, определящи огледалните неврони като не по-малко значими за психологията, колкото е откритието на ДНК за биологията.

„Когато рисуваме по определена тема и преживяваме нейната трансформация на листа, огледалните неврони възприемат новия развой и стартират изграждането на невропътеки за неговото реализиране. Това показва, че мозъкът на практика не прави разлика между истинското “реално” и имитираното “реално”. Преживяването, докато рисуваме, предизвиканите емоции и усещания са напълно достатъчни, за да възприеме нашият ум нейрографичния процес като реалност. Докато рисуваме нейрографика, буквално рисуваме новите си невронни връзки“ – споделя още Лалка Павлова от Mahama’s Life School.

Тя добавя, че рисуването на нейрографика е много специфично състояние, съчетаващо концентрация в процеса на създаване на рисунката и фокус в себе си. Това е и една от спецификите на метода, с която той се отличава от художествено рисуване или пък от арт – терапията. Един от основните принципи е, че рисуващият е по-важен от рисунката, а тя е просто поле. Процесът води и до възстановяване на вниманието и баланса на нива ум, дух и тяло – област, която е сред приоритетите на българския център за личностно развитие.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички