Nokia надмина очакванията за първото тримесечие и предупреди за по-високи цени поради инфлацията

Този месец Nokia обяви, че се оттегля от руския пазар и прекратява свързаните с него операции

Nokia надмина очакванията за първото тримесечие и предупреди за по-високи цени поради инфлацията | StandartNews.com

Тримесечният отчет на Nokia показа финансови резултати, които надхвърлиха очакванията на анализаторите. Нарастващите цени на компонентите и недостигът им не попречиха на компанията да спечели от разширяването на 5G мрежите, но ръководството на производителя на телекомуникационно оборудване беше принудено да признае, че повсеместната инфлация ще наложи преразглеждане на цените по време на преговорите за нови договори.

През първото тримесечие приходите на компанията нараснаха с 5% до 5,35 млрд. евро, надминавайки очакванията на анализаторите. Нетната печалба нарасна от 551 млн. евро на 583 млн. евро, въпреки че анализаторите прогнозираха, че ще достигне не повече от 513 млн. евро. Приходите от продажби на компоненти за мрежова инфраструктура нараснаха с 9 % при добро търсене както на фиксирани, така и на подводни мрежи.

Безжичните мрежи 5G се разработват активно в Северна и Южна Америка, Европа и някои части на Азия, но някои големи пазари като Индия все още не са готови за пълномащабно внедряване. Главният изпълнителен директор на Nokia Пекка Лундмарк призна: "Очевидно е, че цените се повишават. Инфлацията е налице в сегмента на компонентите, а при полупроводниците е почти повсеместна. Nokia принадлежи към категорията доставчици, които подписват дългосрочни договори с клиентите. Ръководителят на Nokia обяснява, че при средна продължителност на договорите от три години компанията ще трябва да предоговаря около една трета от договорите си всяка година. С всеки от своите клиенти дружеството определя възможността за индивидуално повишаване на цените на своите продукти.

Този месец Nokia обяви, че се оттегля от руския пазар и прекратява свързаните с него операции. Руският пазар е съставлявал по-малко от два процента от приходите на компанията през миналата година и въпреки че тя трябва да отпише загуби за около 100 милиона евро, не е намалила годишната си прогноза за приходите поради тази причина. Nokia очаква приходите за годината да достигнат 22,9 милиарда евро. Очевидно е, че загубите в Русия ще бъдат компенсирани за сметка на други географски пазари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай