Най-големият самолет в света извърши нещо историческо

Освен рекордното време на полета, самолетът за първи път се намира във въздушното пространство извън пустинята Мохаве

Най-големият самолет в света извърши нещо историческо | StandartNews.com

На 13 януари най-големият в света самолет на Stratolaunch Systems с размах на крилата 385 фута (117,3 м), наречен Roc (Stratolaunch Model 351), извърши втория си изпитателен полет с полезен товар - прототип на хиперзвуковия летателен апарат Talon-A. Това беше деветият изпитателен полет на летателния апарат и продължи шест часа, което е рекорд за всички времена.

Освен рекордното време на полета, самолетът за първи път се намира във въздушното пространство извън пустинята Мохаве.

Roc излетя от космодрума Мохаве в югоизточната част на Калифорния в петък сутринта и се приземи там шест часа по-късно, в 17:51 ч. местно време. По време на полета самолетът е достигнал височина от 6 860 метра, съобщиха от Stratolaunch. Предишният изпитателен полет на Roc се състоя през октомври миналата година.

Съобщава се, че тестовете на полезния товар в плен с хиперзвуковия планер Talon-A, прикрепен към пилона, са подготовка за следващия етап - тест, включващ отделяне на Talon-A от Roc и последващо кацане. Очаква се тези тестове да започнат в края на годината.

Главният изпълнителен директор и президент на Stratolaunch Закари Кревор отбеляза напредъка в графика на изпитанията, като добави, че компанията е много близо до следващата фаза, която включва както тестване на отделянето на хиперзвуковия корпус Talon-A от пилона, така и стартиране на тестови полети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай