Научиха мозъчни клетки в блюдо на Петри да играят пинг-понг

Постижението е на изследователи от биотехнологичния стартъп Cortical Labs

Научиха мозъчни клетки в блюдо на Петри да играят пинг-понг | StandartNews.com

Учени успешно са научили човешки мозъчни клетки в блюдо на Петри да играят видеоиграта Pong. Това става ясно от статия в New Scientist.

Постижението е на изследователи от биотехнологичния стартъп Cortical Labs. Те са създали „мини-мозъци“, състоящи се от 800 000 до един 1 000 000 живи човешки мозъчни клетки в лабораторен съд. Клетките са били поставени върху микроелектродна решетка, която анализира невронната активност.

„Смятаме, че е справедливо да ги наречем мозъци на киборги“, коментира Брет Кейгън, главен научен директор в Cortical Labs и ръководител на проекта.

За да научи мини-мозъците на играта, екипът е създал опростена версия на Pong без противник. Сигнал се е изпращал отдясно или отляво на масива, за да посочи къде е топката, а невроните от мозъчните клетки са изпращали сигнали обратно, за да преместят хилката.

Кейгън посочи, че макар мини-мозъците да не могат играят играта толкова добре, колкото човек, те се учат по-бързо от някои разработки с изкуствен интелект. А екипът му се надява да използва своите постижения, за да разработи сложна технология, използвайки „живи биологични неврони, интегрирани с традиционните силициеви изчисления“.

На практика изследователите наистина искат да създадат мозъци на киборги, като използват действителни биологични клетки. Тъй като невроните могат да се учат доста бързо, това може значително да подобри настоящия изкуствен интелект, когато се комбинира с машинно обучение.

А тук ще намерите още технологични новини!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай